Rapport afslører bagmandspolitiet: Det er for let ikke at lave noget

- Man kan komme ind og lave meget lidt, være her 7 timer, gå igen og være glad. Anonyme medarbejdere hos bagmandspolitiet fortæller om en ineffektiv arbejdsplads.

Her bag ruderne hos bagmandspolitiet er ingen konsekvenser for medarbejdere, der laver et dårligt stykke arbejde eller er dovne. Sådan lyder det i en hidtil hemmelig rapport.

De har til opgave at efterforske de værste og mest professionelle økonomiske forbrydere i Danmark. Men flere af de ansatte hos Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale bagmandspolitiet, får efter eget udsagn ikke meget sved på panden i løbet af deres arbejdsdag. Det viser en rapport, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

I rapporten, der er lavet af konsulentfirmaet McKinsey på Rigsadvokatens opfordring, er medarbejderne i bagmandspolitiet blevet spurgt ind til deres arbejde. Og svarene i spørgeskemaundersøgelsen tegner ikke ligefrem et billede af en hårdtarbejdende og effektiv offentlig institution. Fra en medarbejder lyder det for eksempel:

- Man kan komme ind og lave meget lidt, være her 7 timer, gå igen og være glad.

Demotiverende arbejdskultur

Medarbejderne giver generelt udtryk for, at det er for nemt bare at gemme sig bag skrivebordet og lave meget lidt i løbet af en arbejdsdag, og at der tilmed er en berøringsangst overfor at tage fat i medarbejdere, der ikke leverer tilstrækkeligt.

- Det er for let at lave meget lidt på en arbejdsdag, fordi der ikke er noget klart mål for, hvor meget der forventes af en, og fordi man ikke afleverer til én person, men til flere, og der derfor ikke er nogen, der har noget overblik over, hvor meget man reelt producerer i løbet af en dag, svarer en medarbejder, mens en anden skriver:

- Der er ingen konsekvens for dem, der underpræsterer - hverken på jurist- eller politisiden.

Derudover konkluderer spørgeskemaundersøgelsen, at medarbejderne føler sig demotiverede over ikke at modtage tilstrækkelig anerkendelse, og at der i Anklagemyndigheden derfor er et lavt incitament til at yde en ekstra indsats.

Krævende ledelsesopgave

Fungerende chef for bagmandspolitiet Henrik Helmer Steen hæfter sig ved, at hovedparten af medarbejderne i undersøgelsen sætter stor pris på friheden, de har i forhold til arbejdet.

- Vi får meget høje karakterer på medarbejdernes ansvar for egne handlinger og for deres motivation.

Men han tager rapportens konklusioner alvorligt.

- Når vi har med de her meget store sager at gøre, så er det en krævende ledelsesopgave at være inde i dem alle og kunne fungere som relevant sparringpartner og kontrollant af, om medarbejderne laver det arbejde, de skal. Men det er klart, at vi ville være nogle skarn, hvis vi ikke tog det alvorligt, når et konsulentfirma kommer og kigger på os og finder frem til de pågældende konklusioner. Så derfor skal vi se på, hvordan vi kan gøre det bedre i fremtiden, fortæller Henrik Helmer Steen.

Ifølge McKinsey-rapportens anbefalinger, så vil bagmandspolitiet kunne frigøre op til 29 fuldtidsansatte medarbejdere om året ved at gøre arbejdet mere effektivt.

Facebook
Twitter