Rapport: Robotter kan overtage 40 procent af dit arbejde

McKinsey vurderer, at 40 procent af danskernes arbejdstid kan overtages af robotter.

For nyligt åbnede Danmarks første affaldssorteringsanlæg bemandet af robotter i Holstebro. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Robotteknologien er efterhånden så langt fremme, at robotter kan overflødiggøre hele 40 procent af alle danske arbejdsopgaver.

Sådan lyder konklusionen i en rapport, som McKinsey og Aarhus Universitet står bag. Rapporten præsenteres i dag af Innovationsfonden.

Det er digitaliseringen af samfundet, der har gjort det muligt at erstatte så meget manuelt arbejde med robotter, forklarer Peter Høngaard Andersen, der er direktør i Innovationsfonden.

- Robotter har været der i mange år. Det nye er, at robotterne bliver bundet sammen i "clouden" og styret mere fra computere. Robotterne har været ude for en digitalisering, lige som resten af samfundet. Det betyder, de kan tage flere arbejdsopgaver, siger han.

Robotter til morgenmad

Tidligere var en robot typisk en stor automatiseret maskine, man kunne slå sig på i en produktionshal. Men med udviklingen af sensorer og kunstig intelligens, nærmer de sig menneskelige måder at opføre sig på.

- Der er ingen grund til at frygte dem. De er der hele tiden, de kan overvåge, når en borger for eksempel er utryg og udløser en alarm, og det er ikke noget, der koster samfundet alverden, siger Peter Høngaard Andersen.

Også Dansk Erhverv hilser robotterne velkommen på det danske arbejdsmarked.

- Mange taler om, at robotter vil spise os til morgenmad. Men jeg vil hellere have, at robotter serverer morgenmad for os, det vil gøre Danmark til et rigt land, siger direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

Typograferne

Selv om 40 procent af danskerne ikke med et fingerknips mister jobbet, fordi en rapport viser, at robotter kan mere og mere, så er det en fare, der frygtes hos mange, særligt fabriksarbejdere.

Men typisk udvikler jobbet sig sammen med robotternes komme, forklarer Jens Haug, der er cheføkonom i tænketanken Kraka.

- Robotter kan betyde, at der er kompetencer, som samfundet ikke længere har brug for. For eksempel typograferne, som er blevet overtaget af en teknologi. Typograferne har brug for at blive omskolet og få tilpasset deres opgaver. Men mest af alt betyder udviklingen, at dit og mit arbejde skifter karakter, siger Jens Haug.

Sig hej til Pepper. Pepper er en såkaldt humanoid robot designet til at kommunikere med mennesker med evne til at læse følelser ved at analysere ansigtsudtryk og tonefald. Pepper er indkøbt til at assistere undervisningen på teknologisk institut i København. Desuden har Aarhus Bibliotek investeret i Pepper.

- Hovedsageligt opleves det, som ens job udvikler sig.

Om Innovationsfonden

  • Innovationsfonden er en statslig fond, der investerer i udviklingen af ny viden og bedre markedspositioner for landets virksomheder.

  • Fonden er etableret pr. 1. april 2014 og skal uddele bevillinger til aktiviteter inden for strategisk forskning, teknologiudvikling og innovation.

  • Innovationsfonden blev stiftet med et bredt flertal i Folketinget under den tidligere og har årligt 1,5 milliarder kroner til at investere i innovative virksomheder.

Facebook
Twitter