Reallønsnedgang til statsansatte efter ny overenskomst

Ny overenskomst for statens ansatte betyder en reallønsnedgang, og politi- og militærfolk får senere pension.

En ny overenskomst for statens ansatte er forhandlet på plads i Finansministeriet. Aftalen er indgået mellem Finasministeriet og de faglige organisationer.

Der er tale om en meget stram overenskomst siger DR Nyheders arbejdsmarkedsreporter, Charlotte Holten Møller.

- I det første år bliver der ingen lønstigning og i det andet år bliver der en lønstigning på 1,7 procent. Det svarer til den forventede inflation, og det betyder reallønsnedgang, siger Charlotte Holten Møller.

Tilfreds finansminster

Finansminister Claus Hjort Frederiksen er tilfreds med forhandlingernes resultat.

- Jeg er utrolig tilfreds, for vi har skulle tage hensyn til finanskrisen og på den anden side sikre, at de ansatte i staten får en lønudvikling i den kommende periode, og det er gået op i en højere enhed, siger Claus Hjort Frederiksen.

Skulle være faldet

De statsansatte skulle ellers været gået 1,48 procent ned i løn i 2011, fordi deres overenskomst følger lønudvikling på det private område. I øjeblikket er staten lønførende, men de ansatte bliver alligevel holdt skadesløse det første år, siger Claus Hjort Frederiksen.

Tilfreds repræsentant for hæren

Aftalen er det bedst opnåelige i den nuværende økonomiske situation, siger chefforhandler for alle de statsansatte, Flemming Vinther, som også er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening:

- Vi har nogle grænser, som vi ikke viger fra. Det har finansministeren også, og inden for det har vi nået en aftale, hvor medlemmerne fastholder reallønnen i overenskomstens andet år. Det var ikke så nemt, så det er vi tilfredse med, understreger Flemming Vinther.

Her kan du blive klogere på overenskomsten

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532aca466187a215d0abfced