Rederier ruster sig mod it-svindlere: Bombarderes med falske e-mails

Flere danske rederier opruster i kampen mod it-svindlere og hackere, der plager branchen.

Den 27. juni sidste år meddelte Mærsk, at virksomheden var ramt af et virusangreb, som påvirkede flere end 70 containerterminaler rundt omkring i verden. Arkivfoto. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

E-mails, der ser ud til at være sendt fra direktørgangen, men som i virkeligheden er et forsøg på at fralokke virksomheder penge og oplysninger, lander i stor stil i indbakken hos store, danske rederier.

I en rundspørge fra brancheforeningen Danske Rederier, hvor 26 af 37 topchefer har deltaget, svarer 69 procent, at de har styrket virksomhedernes it-forsvar det seneste år, skriver Dagbladet Børsen.

Mads Peter Zacho, der er administrerende direktør for rederiet J. Lauritzen, oplever ugentligt problemet.

- Næsten ugentligt kommer der en mail fra mig til én af mine finansmedarbejdere, hvor jeg enten spørger om kontoudtog, kontonumre eller beder om at få overført pengebeløb, siger han.

De mange mistænkelige beskeder til regnskabsafdelingen i rederiet er ikke fra Mads Peter Zacho, men kommer i stedet fra it-kriminelle der i stigende grad forsøger at maskere sig som ham.

Virksomheden har derfor investeret massive summer i it-sikkerheden, fortæller han.

- Vi taler om et millionbeløb, siger Mads Peter Zacho.

Rederier opruster it-sikkerhed

J. Lauritzen er ikke alene om at sætte flere penge af i kampen mod it-svindlere og hackere.

Efter sommerens massive hackerangreb, som især ramte rederiet A.P. Møller - Mærsk hårdt, har mange rederier valgt at opruste deres digitale forsvarssystemer.

Også hos landets næststørste rederi, DFDS, bruges der millioner på it-sikkerhed, fortæller administrerende direktør Niels Smedegaard.

- Vi bruger tocifrede millionbeløb på vores generelle it-sikkerhed, siger han.

Begge topchefer oplever hackere, der løbende forsøger at bryde igennem ved at sende falske mails, der skal lokke penge ud af rederierne eller få de ansatte til at trykke på tvivlsomme links.

- Det kan for eksempel se ud som en mail fra Microsoft eller noget fra Fedex, hvor der er en pakke på vej, siger Niels Smedegaard.

Fisker oplysninger og låser computere

Udfordringen med svindlere og hackere, der forsøger at låse computere for at få løsepenge eller som fisker efter oplysninger, der kan bruges til at svindle gennem såkaldte phishing-angreb, er ikke et nyt problem.

Men især i rederibranchen, hvor al drift er koblet op på it, har man med sommerens massive angreb, der i flere dage lagde Mærsks systemer ned, set, hvor galt det kan gå.

Private virksomheder, hospitaler, havne, banker og lufthavne i flere end 60 lande blev ramt i cyberangrebet, der var udført med såkaldt ransomware, som låser computere og it-systemer og krypterer data.

Mærsk vurderer selv, at sommerens globale hackerangreb har kostet selskabet mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner.

Derfor er branchen nødt til hele tiden at være foran hackerne, siger Mads Peter Zacho fra J. Lauritzen.

- Vi ved, at de onde på den anden side hele tiden bliver bedre, og dér bliver vi nødt til at være meget kreative i forhold til at forudse, hvad det næste træk bliver, siger han.

Hos interesseorganisationen IT-Branchen nikker man genkendende til de sikkerhedsudfordringer, som rederierne oplever.

Mange andre danske virksomheder oplever et lignende pres på it-sikkerheden, der får virksomhederne til at opruste på området, siger Christian Wernberg-Tougaard, der er formand for it-sikkerhedsudvalget hos IT-Branchen.

- Det er en meget klar tendens, at der er kommet meget større bevågenhed blandt de ansvarlige virksomheder i forhold til at sætte fokus på it-sikkerhed og beskytte kritiske data, siger han.

Derfor ses der i disse år en generel stigning i midler, der bliver brugt på it-sikkerhed - på tværs af alle brancher, lyder det fra formanden.

- Vi ser stigende investeringer, og vi ser større bevidsthed blandt virksomhederne om, hvordan man kan sikre egne data og kundernes data, siger Christian Wernberg-Tougaard, formand for it-sikkerhedsudvalget hos IT-Branchen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk