Redningsplan betyder total forandring af Skat

Der er ny organisering på vej. Kun Spillemyndigheden og Skatteankestyrelsen står tilbage.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Skat skal bygges op fra bunden af. Der skal nye og flere kræfter til - fra top til bund.

Først og fremmest vil Skat, som organisationen ser ud i dag, deles op i en række mindre styrelser med større fokus på de enkelte kerneopgaver i skatteforvaltningen.

Her er de syv nye enheder:

  • Toldstyrelse

  • Udviklingsstyrelse

  • Inddrivelsesstyrelse

  • Vurderingsstyrelse

  • Spillemyndigheden (fortsætter efter reorganisering)

  • Skatteankestyrelsen (fortsætter efter reorganisering)

  • Afdeling for indbetalingsordninger.

Det er Udviklingsstyrelsen, der skal drive det nye Skat mod de politiske målsætninger.

Problemet er ifølge Karsten Lauritzen, at Skat simpelthen er blevet for kompleks til, at nogen forstår den statslige styrelse med omkring 6.200 ansatte.

- Skat er i dag en meget stor og meget kompleks organisation, og det går ud over opgaveløsningen, siger Karsten Lauritzen.

- Derfor deler vi Skat op i syv enheder. Styrelserne får en klar faglig opdeling og selvstændig ledelse. Det er det, der er konkret brug for, siger han.

2.000 ekstra medarbejdere

Samtidig skal planen sikre 2.000 ekstra medarbejdere og 1.000 flere, end der er i dag.

Den nye plan betyder også, at Jesper Rønnow fritstilles dags dato.

- Jesper Rønnow blev ansat til at løse alle de problemer i Skat. Nu her må jeg konstatere, at det ikke er en opgave, han har levet op til. Derfor mener jeg ikke, han er den rette til at stå i spidsen for en ny organisering af Skat, siger Karsten Lauritzen under fremlægningen af planen for Skat.

Siden sin ansættelse i december 2012 har Jesper Rønnow været særdeles aktiv på Twitter. Lige over middag skriver han på sin profil: #Sidstetweet.

https://twitter.com/roennowsimonsen/status/769134524789846016

Omstillingen og omorganiseringen af det nye skattevæsen vil ske gradvist. Den samlede implementeringsplan fremlægges i starten af 2017. Efter planen er hele den nye organisering på plads fra 2018.

En del af planen er også at investere massivt i it. Karsten Lauritzen fortæller på pressemødet, at Skats systemer er dateret tilbage til før muren faldt.

Kort om Skat:

  • Skat er en dansk styrelse under Skatteministeriet, der står for ligning og opkrævning af skatter, arbejdsmarkedsbidrag, afgifter, told, moms mv. i Danmark. Desuden står SKAT for ejendomsvurdering og inddrivelse af gæld til staten.

  • Styrelsen beskæftiger cirka 6.200 medarbejdere og har et årligt driftsbudget på ca. 4,6 milliarder kroner.

Facebook
Twitter