Regeringen: Dårlig dækning skyldes ofte antennen på mobilen

En ny gabestok for mobiltelefoner med dårlige antenner er på vej med nyt teleudspil fra regeringen.

Professor: Dårlig dækning er ikke altid teleselskabets skyld. Det kan være din antenne, den er gal med. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Er du en af dem, der tit mister mobilforbindelsen, behøver det ikke være teleselskabets skyld. Det kan være, at du selv har købt en mobiltelefon med en dårlig antenne.

Derfor vil regeringen fremover løbende undersøge og offentliggøre antennekvaliteten på markedets mest almindelige mobiltelefoner.

Det fremgår af det udspil til "Fremtidens telepolitik for hele Danmark", som regeringen fremlagde tidligere i dag.

Og det kan ifølge en af landets førende eksperter i mobilantenner være en rigtig god idé.

- Alle der producerer telefoner måler de her værdier, og alligevel vil de ikke dele dem med forbrugerne. Så udspillet er en god idé, lyder det fra professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, Gert Frølund Pedersen.

- Jeg kan ikke se, hvorfor forbrugerne ikke skal have mulighed for at vælge efter, om antennerne er nogen af de bedre eller nogen af de dårligere, siger han.

Enorm forskel på god og dårlig

Det er især i områder med dårlig mobildækning, at antennekvaliteten kan have stor betydning. Alligevel er det rigtig svært at finde ud, hvilke telefoner der har gode eller dårlige antenner. Der findes nemlig hverken en mærkningsordning eller lovgivning, der tvinger producenterne til at offentliggøre oplysning om antennerne.

Og forskellen kan ifølge Gert Frølund Pedersen være enorm.

- En dårlig telefon skal bruge ti gange kraftigere signal for at virke på samme vis som en af de bedre telefoner.

Ifølge Gert Frølund viser tidligere forsøg, at med en god antenne er der kun problemer med dårlig mobilmodtagelse i 14 kommuner, mens forsøg med en dårlig antenne gav problemer i halvdelen af landets kommuner.

Derfor er der – ifølge professoren - penge at spare på infrastruktur, hvis vi alle sammen købte telefoner med bedre antenner.

- Hvis man stillede krav til antennerne, så kunne man kunne sætte langt færre master op. Det er forbrugerne, der skal betale for det hele. Så det er en dyr løsning at lave dårlige telefoner og masser af infrastruktur. Samfundsøkonomisk er det det glade vanvid, at det er endt her, mener han.

Ikke nyt med antennemålinger

Der er allerede gennemført undersøgelser af antenner på en række telefoner. Det er bl.a. antenneeksperter som Gert Frølund fra Aalborg Universitet, der har lavet dem. Målingerne er gennemført ved brug af de samme metoder, som producenterne selv bruger. De seneste målinger fra 2016 fastslog, at antennerne på mange smartphones stadig var rigtig dårlige.

Hvis regeringens forslag vedtages, vil der løbende skulle laves undersøgelser af markedets mest populære telefoner. Samtidig vil regeringen arbejde for, at sagen tages op i EU.