Regeringen: Folk skal selv kunne vælge deres tv-kanaler

I dag forventes regeringen at fremsætte et lovforslag, som kan give 650.000 danske husstande frit valg af tv-distributør.

Tre ud af fire danskere betaler for tv-kanaler, som de ikke ser, viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Det kan være irriterende at skulle betale for den helt store sportspakke, hvis man i virkeligheden bare vil se X Factor, Badehotellet, og en håndfuld andre programmer.

Men bor man til leje i en boligforening eller har købt en andels- eller ejerlejlighed, må man i mange tilfælde rette sig ind efter naboerne i opgangen. Som loven er nu, kan foreningerne nemlig diktere, hvilke tv-pakker beboerne skal betale for. Derfor er 650.000 husstande - svarende til cirka hver fjerde danske husstand - i øjeblikket stavnsbundet til en tv-pakke.

Men det skal være slut, siger regeringen.

I dag forventes Venstre at fremsætte et lovforslag, der skal sikre, at lejere får bedre mulighed for at vælge tv-kanaler til og fra.

- Det er dybest set nogle ordninger, der har overlevet sig selv. Det giver god mening at gøre op med det for at give folk den optimale frihed, og for at folk ikke skal betale for noget, de ikke ser, siger Venstres medieordfører Morten Løkkegaard.

Lejere kan spare 68 millioner kroner

Regeringens udmelding bygger på en analyse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lavede sidste år.

Nedenfor kan du se konklusionerne:

  • 15 procent af de 650.000 berørte husstande forventes at vælge den fælles løsning fra, hvis de får mulighed for det. Dermed kan de spare 149 kroner om måneden.

  • 66 procent ventes at beholde den fælles tv-løsning, selv om de kan vælge frit. De kommer til gengæld til at betale en smule mere om måneden - omkring 7 kroner - fordi der bliver færre om at betale til tv-pakkerne.

  • De resterende 19 procent ventes at overgå til individuelle løsninger, fordi enkelte boligforeninger forventes helt at stoppe med at tilbyde den fælles tv-løsning. De kan dermed risikere at skulle betale 37 kroner mere om måneden, viser analysen.

- Vi har arbejdet for at skabe større valgfrihed for forbrugerne i en del år - og for at skabe større konkurrence - så vi er rigtig glade for, at regeringen vil stille markedet fri, siger Søren Bo Rasmussen, som er forbrugerchef hos Konkurrence - og forbrugerstyrelsen.

Ifølge analysen kan et helt frit valg af tv-kanaler spare lejerne for 68 millioner kroner om året.

Tv-seer: Jeg kan ikke nå at se alle 60 kanaler

Vibeke Nørgaard Marais er en af de danskere, der håber, at lovforslaget går igennem. Hun bor i en andelsbolig i Charlottenlund, og giver lige godt og vel 500 kroner om måneden for YouSees helt store tv-pakke.

- Jeg synes, det er voldsomt mange penge. Nu har jeg omkring 60 kanaler, men jeg ser jo ikke dem alle sammen. Jeg tror godt, jeg kunne undvære en 35-40 af dem, siger hun.

I Vibeke Nørgaard Marais andelsforening er de tvunget til at betale for YouSees grundpakke. Men hun har været nødt til at tilvælge fuldpakken for at få de kanaler, hun synes, er interessante.

- Det ærgrer mig, at man er tvunget til at have en bestemt tv-distributør, for alle de kanaler, jeg gerne vil se, ligger i Yousees fuldpakke. Det kunne være rart, hvis man selv kunne vælge, og mastodonterne kunne få lidt mere konkurrence, siger hun.

Tænk: En sejr for forbrugerne

Tre ud af fire danskere betaler for tv-kanaler, som de ikke ser.

En undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har lavet, viser, at tre ud af fire danskere betaler for tv-kanaler, som de alligevel ikke ser.

- Vi får også løbende henvendelser fra forbrugere, som er ret så sure over, at de er bundet til en bestemt tv-distributør i den opgang, de bor i, siger Martin Salamon, som er cheføkonom i Tænk.

Han mener, det vil være en sejr for forbrugerne, hvis regeringen får deres lovforslag igennem.

- Vi synes, det er på tide, at beboerne i boligforeninger selv kan vælge. Det vil gavne alle forbrugere med en mere effektiv konkurrence på tv-markedet, selvom der er stor forskel på, hvad det vil betyde for den enkelte husstand, siger Martin Salamon.

Men man skal ikke juble for tidligt

Samme pointe har Frands Mortensen, som er professor emeritus ved Aarhus Universitet.

Han påpeger at en meget stor gruppe af tv-seere formentlig stadig vil købe de store pakker for eksempelvis at kunne se de dyre sportskanaler. Og for dem kan det blive dyrere, fordi der er færre til at betale i boligforeningen.

- Det er klart, at når man er i en stor pulje, og man forhandler om at købe en vare, så får man selvfølgelig noget mængderabat, den får man ikke, når man individuelt skal ud og shoppe programpakker, siger han.

Han mener, at regeringens skøn på, at lejerne vil spare 68 millioner kroner er alt for optimistisk.

- Man er gået ud fra, at systemet vil give lavere priser, fordi der bliver en større konkurrence, men i det øjeblik, du ikke kollektivt kan forhandle aftaler hjem, så bliver du tvunget til at købe den enkelte kanal til højere priser. Så jeg tror ikke, at konkurrencen vil føre til lavere priser, siger professoren.

En analyse fra Deloitte fra 2013 viser, at de to centrale tv-leverandører YouSee og Stofa leverer tv til omkring 90 procent af de husstande, der er omfattet af aftaler gennem deres boligforening.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1125253447525178