Regeringen: Iværksættere må udbetale lønnen i medarbejderaktier

Som at udbetale løn i lottokuponer, siger kritisk fagforening.

Brian Mikkelsen vil give iværksættere mulighed for at udbetale 100 procent af lønnen i medarbejderaktier. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Det skal for fremtiden være muligt at udbetale 100 procent af lønnen i medarbejderaktier på favorable skattevilkår.

Sådan lyder udspillet fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der i dag præsenterer en omfattende erhvervspakke.

- Vi siger til vækstvirksomhederne, at I kan lønne jeres medarbejdere ved at give dem aktier i virksomheden. Faktisk op til 100 procent af lønnen. Det delagtiggør medarbejderne i den succes, som virksomheden forhåbentligt får.

- Og så giver det mulighed for at tiltrække de helt rigtige medarbejdere, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

- Normalt har en vækstvirksomhed ikke råd til at give de høje lønninger. Så vi skal tiltrække de gode, der kan vi lokke med aktier, siger han.

Prosa: Meget dårlig idé

Ud over at blive medejer kan medarbejderne også glæde sig over, at hvis de tjener penge på aktierne, så er skatten på aktiegevinster lavere, end den skat man betaler af almindelige lønninger.

En meget dårlig idé mener Prosa, der repræsenterer 16.000 it-uddannede, der ofte får ansættelse i mindre vækstvirksomheder.

- Det her er jo helt grotesk, for det betyder, at man slet ikke er sikker på at få noget som helst for sit arbejde. Når vi rådgiver folk, siger vi, at det er som at tage en lottokupon, og du skal være villig til at spille med det. Men der er altså ikke mange mennesker i befolkningen, der kan lade være med at få løn og så spille med det, siger Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i Prosa.

Hun pointerer, at det kan koste dyrt for medarbejdere, der har bundet lønnen op i medarbejderaktier.

- Det er jo ikke medarbejderen, der har styr på, hvordan det går virksomheden; om man trækker penge ud andre steder og så videre. Så man kan sagtens miste pengene og så ikke engang få noget fra Lønmodtagernes Garantifond, og man kan blive ramt på dagpengene i tilfælde af en konkurs, så det fraråder vi på det kraftigste vores medlemmer, siger Hanne Lykke Jespersen.

Hjemme i kælderen

Regeringens forslag gælder for virksomheder med under 50 medarbejdere og en årlig omsætning på under 75 millioner kroner.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) holder fast i, at muligheden for medarbejderaktier kan give det nødvendige boost til mindre opstartsvirksomheder.

- Vækstvirksomhederne, som ikke har ret mange penge, som måske sidder hjemme i kælderlokalet, kan tiltrække rigtigt dygtige medarbejdere, som ellers får rigtigt mange flere penge, hvis de er it-folk i i store virksomheder. Så de får nemmere ved at tiltrække de gode medarbejdere. For det andet deler simpelthen oplevelsen af vækst i virksomheden, når man får del i aktierne, siger Brian Mikkelsen.