Regeringen klar med lovforslag, der skal bremse farligt legetøj

Også udenlandske netgiganter skal kunne blokeres og pålægges bøder, hvis de sælger ulovligt legetøj.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) på besøg hos den danske netbutik 'Legeakademiet', der er træt af udenlandske netbutikker, der ikke overholder reglerne om sikre produkter. Foto: Tobey Nordenlund.

Det kan være en jungle at gennemskue, om legetøj købt i netbutikker uden for EU er lovligt og sikkert, eller om det er direkte farligt, lyder det nu fra regeringen.

Derfor er den klar med et lovforslag, der skal beskytte danske forbrugere bedre. Det skal være nemmere at kontrollere og straffe udenlandske webshops, der sælger produkter, der er ulovlige i Danmark, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Bøderne skal være højere. Og så skal vi i sidste ende kunne lukke de webshops, der opererer på den her måde, siger han.

Myndighederne skal kunne blokere webbutikker, som overtræder reglerne, og bødeniveauet hæves til 75.000 kr. I tilfælde med skærpende omstændigheder skal det være muligt at straffe med fængsel i op til ét år.

Det gælder også for de store nethandelsgiganter Wish, eBay og Amazon, lyder det fra erhvervsministeren.

- Hvis de sender produkter til Danmark, der ikke lever op til vores sikkerhedsstandarder, jamen så skal der tages hårdt fat også om giganter ude på verdensmarkedet, siger han.

Anonym kontrol

Samtidig skal kontrollen skærpes med de udenlandske webshops. Derfor skal Sikkerhedsstyrelsen have mulighed for anonymt at købe og teste produkter i webbutikker, på sociale medier og i andre internetfora. Og så skal styrelsen have bedre redskaber til at samkøre data om de udenlandske netbutikker, så man lettere kan finde de brodne kar, lyder det yderligere i forslaget.

Dansk Erhverv efterlyser mere handling

Dansk Erhverv har længe forsøgt at råbe politikerne op om det, brancheorganisationen kalder for unfair konkurrence fra udenlandske netbutikker, der ikke overholder regler om produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse.

Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv, mener, at der skal nye regler til, som kræver, at udenlandske netbutikker efterlever reglerne, før de sætter varerne på hylderne. Foto: Tobey Nordenlund.

Derfor mener markedschef Lone Rasmussen også, at forslaget er et stort skridt i den rigtige retning. Men det er langt fra nok til at sikre danske forbrugere mod farligt udenlandsk legetøj, sådan som erhvervsminister Simon Kollerup bebuder.

- Han vil blandt andet øge kontrollen med varer fra hjemmesider uden for EU, men det er nærmest en uoverskuelig opgave, siger Lone Rasmussen.

- En platform som Wish siger, de har to milliarder produkter på hylderne. Det er jo helt urealistisk, at myndighederne skulle kontrollere det hele, siger hun.

Hun efterlyser, at der fra politisk hold stilles krav om, at de udenlandske netbutikker og platforme skal overholde reglerne, før de sætter varerne til salg på nettet, og ikke først når de bliver opdaget.

- Der er brug for at få lavet nogle regler, som sikrer, at når platformene placerer legetøj eller andre potentielt farlige produkter på hylderne, så har de tjekket, om det lever op til reglerne. Det gør man allerede i dag med danske butikker, understreger Lone Rasmussen.

Ikke klar til jul, først til juli

De nye regler bliver ikke klar til jul. Erhvervsministeren planlægger at fremlægge det nye forslag i starten af 2020, så det kan træde i kraft 1. Juli.

Lovforslaget handler ikke bare om farligt legetøj, men vedrører også en række andre produkter som elektronik, maskiner og fyrværkeri.