Regeringen ønsker mere genbrug i byggeriet

Minister lægger op til, at miljøvenlige byggeselskaber vil få nemmere ved at bygge for staten.

Byggebranchen afleverer årligt over 3.500 millioner ton affald - eller en tredjedel af al affald i landet. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Arkitekter og entreprenører, der arbejder med genanvendelige byggematerialer, kan måske fremover få en fordel, når staten skal have bygget nyt.

- Vi synes, at staten skal gå forrest, når det handler om at få mere bæredygtigt byggeri, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

- Fremover, når staten bygger nye bygninger, vil vi sætte de entreprenører, der kan genanvende deres materialer, forrest, siger han.

Udmeldingen kommer samtidig med regeringens udspil til at fremme cirkulær økonomi - mere genbrug og genanvendelse - i Danmark.

Masser af affald i byggeri

Et af målene i regeringens udspil er at få mere værdi ud af bygninger.

Bygninger er nemlig storleverandører af affald.

Byggebranchen afleverer årligt over 4,1 millioner ton affald - eller en tredjedel af al affald i landet.

- Vi kan ikke blive ved at spilde så mange ressourcer, som vi gør i dag. Det er dårligt for miljøet, og det er også dyrt, siger Rasmus Jarlov.

I dag genbruges omkring 80 procent af byggeaffaldet - det bliver typisk knust og brugt til vejfyld.

Men det kan gøres meget bedre, mener regeringen.

Genbrug, tak

- Vi vil gerne kunne vælge de byggeselskaber, der bruger materialer som ikke er dårlige for miljøet, og som bruger materialer, der uden de store problemer kan bruges igen, siger Rasmus Jarlov.

- Det vil betyde, at de entreprenører, der genanvender materialer, vil komme forrest i køen. Det vil være deres bygninger, staten vælger, i stedet for bygninger, hvor man ikke kan genanvende materialerne, siger han.

I praksis lægger regeringen op til, at staten ikke kun vil se på selve nybygningsprisen, når den udbyder byggeri i licitation.

- I dag kigger staten alene på, hvad det vil koste at bygge en ny bygning. Fremover vil vi også indregne omkostningerne til genanvendelse af de materialer, der indgår i byggeriet. Det vil give de selskaber, der er gode til genanvendelse en konkurrencefordel, forklarer Rasmus Jarlov.

På høje tid

En af de virksomheder der allerede er i fuld gang med at genbruge byggematerialer i stor skala er arkitektfirmaet Lendager Group.

- Jeg syntes, det er ekstremt vigtigt, at regeringen endeligt kommer med et udspil, siger arkitekt og direktør Anders Lendager.

- Det er på høje tid, at regeringen tager nogle initiativer for at skabe vækst indenfor bæredygtighed. Private organisationer, virksomheder, pensionskasser - de peger alle i den retning allerede, siger han.

- Jeg håber, at det her er et signal om, at politikerne nu begynder at indfri målsætninger om flere grønne jobs og nedbringelse af CO2, siger Anders Lendager.

Men Anders Lendager så gerne meget mere fra regeringens side.

- Vi har behov for, at det koster noget at svine, siger han.

Virksomheder skal genbruge

Regeringen vil afsætte 116 millioner kroner over de næste fire år til tiltag, der skal fremme den cirkulære økonomi.

Pengene skal blandt andet bruges til at gøre virksomheder bedre til at genanvende og genbruge materialer, der ellers ville være endt som affald eller vejfyld.

Desuden vil man fremme virksomheder, der designer materialer, så de kan bruges igen og igen.

FacebookTwitter