Regeringen og støttepartier genindfører og udvider hjælpepakker

Der er både hjælp at finde for de tvangslukkede og andre berørte virksomheder. En aftale om lønkompensation er endnu ikke på plads.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Folketingets partier til præsentationen af en ny aftale om hjælpepakker til virksomheder, der bliver ramt af de nye restriktioner i forhold til natteliv og julefrokoster. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget blev torsdag eftermiddag enige om at genindføre de hjælpepakker, vi kender fra nedlukningen i foråret. Med lidt til.

Visse ordninger er blevet udvidet, og der er kommet nye til for blandt andet at holde hånden under julefrokostleverandører og små spillesteder.

Ordningerne genindføres for at hjælpe de virksomheder, der bliver berørt af de nye coronatiltag, som træder i kraft fra fredag den 10. december.

Hjælpepakkerne løber samlet op i knap 2,6 milliarder kroner, fortalte erhvervsminister Simon Kollerup (S) på pressemødet.

- I dag er vi blevet enige om at spille sikkerhedsnettet ud igen, så nattelivet, barerne, restauranterne og dem, der arrangerer den lokale julefrokost, kan få hjælp.

Den aftale, der er faldet på plads, gælder kompensationsordninger for faste omkostninger, aflyste arrangementer og spildte materialer, og en forlængelse af låne- og garantiordningerne.

Der ventes nyt om lønkompensation senere i dag.

Læs med her og få et overblik over de nye hjælpepakker.

Kompensation for faste omkostninger

Det kræver en nedgang i omsætning på mindst 30 procent at få kompensation for de faste omkostninger. (Foto: Kristian Djurhuus © Ritzau Scanpix)

Kompensationsordningen for faste omkostninger for faste omkostninger forlænges til den 28. februar 2022.

Samtidig sænkes kravet til omsætningsnedgang til 30 procent fra 45 procent, som det var tilfældet i den hidtidige model. Med et krav om en omsætningsnedgang på mindst 30 procent ligner modellen den, vi havde under nedlukningen i foråret 2021.

Kompensationen for faste omkostninger gælder fra den 1. december 2021.

I aftaleteksten fremgår det, at kompensationen for faste omkostninger forventes at koste 1,2 milliard kroner fra december til februar.

Ifølge Simon Kollerup har man haft øje for, at december er en vigtig måned for mange virksomheder.

Derfor bliver det muligt for virksomheder at søge kompensationer for faste omkostninger baseret på et omsætningsfald i december alene.

Normalt skal man søge for to eller tre måneder.

Hjælp til selvstændige og kunstnere

Kompensationsordningen til selvstændige, herunder kunststøtteordningen, genåbnes med et krav til en omsætningsnedgang på 30 procent. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Kompensationsordningen for selvstændige, freelancere og kombinatører bliver også genåbnet med den nye aftale. Herunder hører også kunststøtteordningen

- De selvstændige, der er berørt, kan få op til 33.000 kroner i kompensation, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

Der er også et krav om en omsætningsnedgang på 30 procent for at kunne gøre brug af denne ordning.

Politikerne regner med udgifter på godt 1 milliard kroner for kompensationsordningen til selvstændige.

Tvangslukkede erhverv får dækket alle faste omkostninger

Diskotekter og natklubber er blandt de tvangslukkede virksomheder. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix Denmark)

De tvangslukkede, som eksempelvis diskoteker, vil få samme dækning som tidligere.

Det betyder, at de blandt andet kan få dækket alle deres faste udgifter.

- Derudover drøfter regeringen muligheder for lønkompensation til de tvangslukkede med arbejdsmarkedets parter, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Erhvervsministeriet beskrev selv tvangslukningen således i en pressemeddelelse onsdag:

- Lukning af lokaler, hvor der afvikles koncerter, forestillinger, forevisninger eller tilsvarende med over 50 stående publikummer. Lukning af nattelivet det vil sige lokaler og lokaliteter, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende med et dansegulv.

Arrangørordning genåbnes og udvides

Arrangørordningen bliver udvidet, så også mindre spillesteder kan få del i hjælpepakkerne. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Arrangørordningen bliver genåbnet, så spillesteder og koncertarrangører kan få kompensation i forbindelse med aflyste, udskudte eller væsentligt ændrede arrangementer.

- Vi ved godt, at det her rammer hårdt nogle steder, og at december er en travl måned med rigtig meget på spil for mange. Derfor er vi selvfølgelig klar til at hjælpe dem, der kommer i klemme, politisk, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Med udvidelsen går ordningen fra at gælde for arrangementer med over 350 stående deltagere til over 50 stående deltagere, så det flugter med de restriktioner, der træder i kraft i morgen.

- Så kan de små spillesteder, der havde annonceret arrangementer få en bedre erstatning, end de ellers ville have fået. Vi holder hånden under så mange som muligt, siger Venstres kulturordfører til Jan E. Jørgensen.

For at et der gives kompensation for et arrangement, skal det have været planlagt før den 7. december 2021 eller være fast tilbagevendende.

Arrangørordningen er budgetteret til 300 millioner kroner fra december 2021 til februar 2022.

Ordningen for mindre spillesteder med mellem 50 og 350 stående gæster er budgetteret til 30 millioner kroner i samme periode.

Weekendpulje til kasserede madvarer

Aflysninger af eksempelvis julefrokoster i den kommende weekend efterlader leverandører med madvarer, der alligevel ikke skal bruges. (Foto: VIBEKE TOFT © Ritzau Scanpix)

Onsdag blev der kraftigt opfordret til, at virksomheder aflyser julefrokoster med over 50 deltagere, og det har efterladt leverandører med aflysninger.

Derfor bliver der oprettet en pulje til at dække kasserede varer hos leverandører til aflyste julefrokoster, private fester og sociale begivenheder for mere end 50 personer.

Det gælder arrangementer, som skulle have været afholdt i den kommende weekend den 10., 11. og 12. december uden for private hjem.

Puljen til letfordærvelige madvarer, som det hedder i aftaleteksten, er sat til 10 millioner kroner.

FacebookTwitter