Regeringen sendte dem på en historisk stor opgave – nu trækker sagen et spor af sygdom efter sig

Ansatte i Fødevarestyrelsen har anmeldt stress, depression og PTSD som arbejdsskader i kølvandet på minkaflivningen.

Minksagen - der i disse måneder granskes i Minkkommissionen - har ikke bare haft politiske konsekvenser og ramt minkavlere hårdt. For nogle af de embedsmænd, der stod forrest i håndteringen, har forløbet resulteret i alvorlige sager om arbejdsskader som depression og posttraumatisk stress (PTSD). (Foto: Illustration: Diede Linnet Van De Mosselaar)

I efteråret 2020 satte Marie sig ved et skrivebord på Fødevarestyrelsens kontor i Aalborg og fik til opgave at ringe ud til minkavlere i hele landet.

Ret hurtigt blev hun overvældet både af opgavens opfang og af minkavlernes frustrationer og dybe fortvivlelse.

- En af minkavlerne talte om at lægge sig selv i aflivningsvognen. Jeg prøvede at få ham på andre tanker, at få ham til at ringe til psykologhjælpen. Jeg følte ikke, jeg kunne lægge på eller afslutte samtalen, fortæller hun.

Marie - som vi kalder kvinden her i artiklen - og hendes oplevelser vender vi tilbage til.

Hun er nemlig én blandt flere, der har været udsat for så voldsomme oplevelser, at hun er endt med at anmelde en sag om psykisk arbejdsskade.

I alt har DR Nyheder fået aktindsigt i 14 anmeldelser af arbejdsskader fra ansatte i Fødevarestyrelsen. Flere af de ansatte har - ifølge anmeldelserne - fået en psykisk diagnose som depression og posttraumatisk stress (PTSD).

Fødevarestyrelsens direktør, Nikolaj Veje, erkender, at minkhåndteringen har ført til "alt for mange sager om psykiske arbejdsskader".

- Omfanget af sager afspejler den store operation, som vi gennemførte, og som havde en størrelse og et omfang, som Fødevarestyrelsen ikke havde prøvet før og slet ikke var forberedt på, siger han.

Kulilteforgiftning

På baggrund af samtaler med flere ansatte i Fødevarestyrelsen, en lang række dokumenter og journaler samt svar fra Fødevarestyrelsen kan DR Nyheder her fortælle nærmere om den opgave, embedsdyrlægerne blev sat til at løse.

Fødevarestyrelsens ansatte blev involveret, første gang der blev konstateret smitte på en dansk minkfarm. Embedsdyrlæger og andre veterinæransatte skulle stå for at udføre smitteprøver, tage kontakt til avlerne og kontrollere aflivningerne.

Marie startede med at udføre smitteprøver og overvåge minkaflivninger i felten i slutningen af oktober.

Arkivfoto. Ansatte i Fødevarestyrelsen samarbejdede med folk blandt andet fra Beredskabsstyrelsen om at aflive mink i starten af efteråret 2020. Fødevarestyrelsen har registreret syv sager om mulig kulilteforgiftning. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Det var fysisk hårdt arbejde. Marie fik gnavesår af beskyttelsesudstyret, og hun har efterfølgende også anmeldt en episode, hvor hun blev kulilteforgiftet.

Fødevarestyrelsen oplyser, at de kender til i alt syv sager om kulilteforgiftning blandt ansatte i forbindelse med minkhåndteringen.

Der kan dog godt være indgivet flere anmeldelser, da det er muligt at oprette en arbejdsskadesag uden at informere ens arbejdsgiver.

Det er imidlertid det psykiske pres, der har sat de dybeste spor hos Marie.

Ufrivillige krisepsykologer

Efter en uge i felten blev hun flyttet til kontoret i Aalborg, hvor Marie sammen med en gruppe kolleger skulle stå for kontakt til minkavlerne.

I flere af anmeldelserne beskriver styrelsens ansatte, at de ufrivilligt endte i situationer, hvor de skulle agere krisepsykolog for minkavlere, der stod til at miste deres livsværk.

- Jeg talte med nogle, der ville begå selvmord, nogle der ville skade andre, nogle der græd og slet ikke hang sammen og én, der var rædselsslagen for, om han skulle i fængsel, fortæller Marie og tilføjer:

- Det var jeg slet ikke klædt på til, men vi var jo dem, minkavlerne følte, de kunne gå til.

Både Marie og flere andre ansatte, som DR Nyheder har talt med, understreger i øvrigt, at de har stor sympati for minkavlerne og deres situation.

I takt med at smitten spredte sig, blev arbejdsopgaverne større, og presset på embedsdyrlægerne steg. Flere anmeldere beskriver et ekstremt presset arbejdsmiljø og arbejdsopgaver fra ministeriet, der blev forventet udført med yderst kort tidsfrist.

Samtidig steg minkavlernes frustrationer.

Én anmelder beskriver en situation, hvor der blev spyttet efter Fødevarestyrelsens folk, og flere andre anmeldere beskriver direkte trusler.

- Særligt én telefonopringning var voldsom. Hele minkavlerens familie var i baggrunden, og de råbte og skreg alle deres frustrationer efter mig i telefonen. De sagde de værste ting og kaldte mig alt muligt fra luder og smatso til massemorder og landsforræder, fortæller Marie, som også har modtaget en decideret trussel.

- Én avler sagde i telefonen, at han burde ligge på lur og slå alle os i Fødevarestyrelsen ihjel, siger Marie.

Telefonopkald førte til depression

Marie holdt til at sidde på telefonkontoret i Aalborg en uge. Tilbage i sit hjem brød hun sammen, græd og kunne hverken overskue sin familie eller de sædvanlige arbejdsopgaver, der ventede hende.

- Jeg var bare en skal af et menneske, siger Marie og tilføjer:

- Det var enormt hårdt at blive talt til på den måde i så lang tid. Da jeg så kom hjem, var der 1.000 andre opgaver, jeg var kommet bagud med, og i øvrigt ikke nogen forståelse for, hvor presset jeg var.

Godt en måned efter Marie vendte tilbage til sit almindelige job, deltog hun i en debriefing, som førte til, at hun anmeldte en psykisk arbejdsskade.

Anmeldelsen er stadig under sagsbehandling, men Marie har fået både sin egen læge og en psykiaters ord for, at hun pådrog sig en depression i forbindelse med aflivningsarbejdet.

I psykiaterens erklæring, som indgår i Maries anmeldelse, og som DR Nyheder har set, står der:

”Hvad angår kausalitet finder undertegnede, at der er en sikker sammenhæng mellem de beskrevne arbejdsmæssige belastninger i løbet af efteråret 2020 og udviklingen af den aktuelle depression, og der kan ikke peges på andre ikke arbejdsmæssige faktorer, der har spillet ind.”

Fødevarestyrelsen kender til 45 sager om mink-skader

Fødevarestyrelsen kender til i alt 45 aktuelle arbejdsskadesager, der relaterer sig til minkaflivningen. Der kan dog godt være flere, som styrelsen ikke kender til.

- Det har været en hård opgave for vores medarbejdere, og det har jeg det enormt skidt med, siger direktør i Fødevarestyrelsen Nikolaj Veje.

Han mener overordnet, at styrelsen kan stå på mål for de rammer, som de ansatte skulle udføre deres arbejde under, men han erkender, at man kunne have gjort mere for at klæde medarbejderne på.

- Vi skal være bedre til at have dialogen med vores medarbejdere om, hvordan de håndterer situationer som det her, og så selvfølgelig have den gode psykologiske håndtering efterfølgende, siger Nikolaj Veje.

Hvorfor blev der ikke gjort mere for at skærme de ansatte i Fødevarestyrelsen?

- Det skyldtes den store hast, som det her foregik i. Vi havde psykologbistand og debriefing på plads, men alligevel er der folk, der er blevet syge, og det er enorm beklageligt, for det må ikke ske, svarer Nikolaj Veje.

Marie passer i dag sit vanlige job i Fødevarestyrelsen. Ligesom flere andre ansatte tager hun dog visse forbehold, når hun iklæder sig tøj med Fødevarestyrelsens logo eller kører rundt i en tjenestebil.

- Jeg bryder mig ikke om at have en jakke med Fødevarestyrelsens logo på offentlige steder. Og jeg kan også mærke, at jeg lettere bliver usikker, hvis jeg skal ud til svære kontroller, siger Marie.

Marie medvirker anonymt af hensyn til sin arbejdsrelation, men DR Nyheders redaktion er bekendt med hendes fulde identitet.