Regeringen støtter Ørsted-frasalg - men vil vælge og vrage mellem bejlerne

Vital dansk infrastruktur kan ikke ejes af hvemsomhelst, siger Kristian Jensen (V).

Den danske stat ejer 50,1 procent af aktierne i Ørsted. Og ifølge finansminister Kristian Jensen skal ejerskabet bruges til at vælge den rigtige køber af de infrastrukturdele, som energikoncernen vil sælge fra. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ørsted får opbakning fra regeringen til et frasalg af blandt andet den infrastruktur, der sikrer strøm til over en million elnetkunder på Sjælland.

Energikoncernen oplyste idag i en fondsbørsmeddelelse, at de såkaldte kundevendte forretninger i Danmark skal sælges for at fokusere forretningen endnu mere på udvikling af grøn energi og havvindmøller.

- Nu starter vi en købsproces for at høre, hvem der vil byde ind på området. Men vi vil have mulighed for at kunne sige, at der er en grænse for, hvem der kan eje vital dansk infrastruktur, siger finansminister Kristian Jensen.

Helt konkret vil Ørsted frasælge eldistributøren Radius, privatkundeforretningen med el og gas samt forretningen med at drive udendørsbelysning i en række sjællandske kommuner.

Regeringen vil holde hånden på salgsbremsen

Selvom de tre forretningsområder sidste år bidrog med over en milliard kroner til energikoncernens overskud, vil Ørsted nu sætte alle sejl ind på at udbygge sin position som førende inden for grøn energi - især havvindmøller.

Et salg af el- og gasforretningerne kan dog ikke ske uden accept fra den danske stat, der ejer 50,1 procent af aktierne i Ørsted.

Og ifølge finansministeren vil regeringen i samspil med partierne bag den kommende energiaftale vælge og vrage mellem bejlerne.

- Det er sådan, at forligspartierne drøfter byderne, når de er der. Og staten har som hovedaktionær mulighed for at bede om en generalforsamling for at drøfte, om man skal gennemføre et salg, siger han.

Kristian Jensen: Kommerciel interesse er afgørende

Tidligere har udenlandske kapitalfonde investeret massivt i dansk infrastruktur.

For 20 år siden solgte staten sine aktier i det daværende TDC til en amerikansk kapitalfond.

Og siden er Københavns Lufthavne og Scandlines blevet overtaget af australske og britiske ejere.

Ørsted, der tidligere hed Dong Energy, har også tidligere været delvis på udenlandske hænder.

I 2014 solgte staten 18 procent af aktierne for otte milliarder kroner til den udskældte investeringsbank Goldman Sachs - hvilket fra flere kanter blev kritiseret for at være en alt for lav pris.

Grådighed var et ord, som prægede samfundsdebatten, da Goldman Sachs i oktober sidste år solgte sine aktier med en fortjeneste på 20,4 milliarder kroner - en forrentning på 155 procent.

Kristian Jensen ønsker dog ikke på forhånd udelukke nogen fra at byde ind på Ørsteds tilbud.

- Det væsentlige er ikke, hvilken nationalitet de har, men hvilken tillid vi har til de hænder, der overtager. Det er vigtigt, at dem der måtte købe, også investerer for drive det kommercielt på markedsvilkår og ikke ud fra andre skjulte interesser, siger Kristian Jensen.

Danske selskaber og pensionskasser er oplagte

Finansminister Kristian Jensen peger bredt på en række "solide" danske selskaber, der kunne være interessante købere uden at nævne navne.

- Det kunne være nogle af dem, der driver infrastruktur i forvejen. Eller det kunne være andre, der investerer danskernes penge, siger han.

Kunne det være virksomheder som SEAS-NVE og Sydenergi eller måske en pensionskasse?

- Jeg vil ikke have problemer med nogen af dem som købere. Men det er ikke mig, der skal afgøre, hvem der byder. Nu starter vi en salgsproces og ser på, hvem der byder ind, siger Kristian Jensen.