Regeringen: Vi skal være endnu bedre til at sortere affald

Vi er blevet bedre til at smide affald i de rigtige spande. Nu skal alle med.

De mange affaldsspande nytter - mere affald bliver nu genanvendt på grund af sortering. Men regeringen vil have endnu mere sorteret affald. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Det er ikke spildt arbejde at smide kartoffelskrællerne i en spand - den tomme plastikdunk i en anden og de læste ugeblade i en tredje.

Sorteringen har nemlig medført, at husholdningsaffald i højere grad bliver genanvendt til nye produkter og formål.

Nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at det nu næsten er halvdelen af affaldet fra private hjem, der bliver genbrugt eller genanvendt.

Der skal sorteres mere

Men regeringen lægger i et nyt udspil op til, at der skal sorteres endnu mere både i hjemmene og hos virksomhederne.

- Vi er nødt til at sortere affald over hele landet. Vi har brug for at tilrettelægge strømmen af vores affald meget bedre, så det, der skal smides ud, bliver smidt ud – og det, der skal genanvendes, det bliver genanvendt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Regeringen vil afsætte 116 millioner kroner over de næste fire år til at skubbe til udviklingen hen mod et mere bæredygtigt samfund. Affald spiller en stor rolle i udspillet.

- Vi brænder stadigvæk alt for meget affald. Især når det handler om plastik, er der alt for meget vi brænder af, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kommuner skal sortere ens

Regeringens mål er at skabe et velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer. Men det kræver en indsats fra både borgere, virksomheder og kommuner.

- Vi er nødt til at tage en snak med kommunerne, der driver de fleste affaldsselskaber. Vi er nødt til at finde en ensartet model for, hvordan vi sorterer vores affald. Det vil gøre det nemmere for virksomhederne at aftage det - og omdanne det til nye produkter, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Facebook
Twitter