Regeringen vil afsætte kæmpebeløb til sommerrejser og restauranter - men er endnu ikke konkret

- Det er regeringens ambition at lave nogle initiativer, der minder om sidste år, siger minister.

Regeringen har netop præsenteret deres udspil for, hvordan Danmark skal komme godt igennem sommeren. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvis du drømmer om billige rejser, gratis eller stærkt nedsatte kulturoplevelser, eller hvis du som restaurantejer er hårdt økonomisk trængt, så kan der måske snart være gode nyheder.

På et pressemøde med flere af regeringens ministre er et udspil til en sommer- og erhvervspakke og eksportpakke netop blevet præsenteret.

Regeringen vil afsætte i alt 1,6 milliarder kroner, men er endnu ikke konkret på, hvordan pengene skal udmøntes.

- Pakken har det klare formål, at det skal holde hånden under nogle af de brancher, der har det sværest. Samtidigt vil vi sætte nogle initiativer i gang, der kan give danskerne en masse gode oplevelser her til sommer, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde.

- Det er regeringens ambition at lave nogle initiativer, der minder om sidste år, lyder det videre.

Det vides dermed ikke, om for eksempel det populære rejsepas fra sidste år kommer igen. Sidste år udstedte man nemlig 50.000 pas, hvor danskerne for 299 kroner kunne rejse over hele landet i otte dage.

Det vides heller ikke, om man vil gentage rabatordningen, hvor danskerne kunne få halv pris på for eksempel museer og zoologiske haver.

Regeringen vil nemlig først tale med de andre partier om, hvordan pengene skal bruges og indkalder til forhandlinger i næste uge.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har dog gjort sig nogle tanker.

- Et eksempel kunne være Orange Billetter. Det var noget, som rigtig mange danskere oplevede som en god idé, tror jeg. Man kunne forestille sig, at man lavede en million billetter, som max kostede 99 kroner for en voksen, siger Nicolai Wammen og fortsætter:

- Tanken er, at i stedet for, at vi kommer med ideer til, hvordan alle pengene bruges, så inviterer vi de andre partier til at fremlægge deres idéer.

Kollerup: De store byer har brug for hjælp

Selv om regeringen endnu ikke er konkret på, hvordan pengene skal bruges, så lægger de ikke skjul på, at skattekisten skal fordeles lidt anderledes end i fjor.

De store byer skal nemlig også have del i pengene, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), der fortæller, at hotellerne i de store byer oplevede en halvering i antallet af værelsesreservationer sidste år.

- Der er ingen tvivl om, at turismeerhvervet i byerne har brug for det igen i år.

- Den danske vej ud gennem den her krise er investeringsvejen. Og regeringen er klar til at gå den vej igen, siger han.

Der er også en anden god nyhed til de store byer.

Sidste år vakte det stor kritik, at der blev indført en regel, som betød, at turister skulle overnatte minimum i seks dage. Den er ikke en del af årets sommerpakke.

I 2020 tabte det danske turisterhverv 31 milliarder kroner, hvoraf 28 milliarder kroner var i hovedstaden.

Dansk Industri: En nødvendig håndsrækning

Hos landets største brancheorganisation, Dansk Industri, er man som udgangspunkt godt tilfreds med regeringens udspil.

- Det er vigtigt, at midler og kompensation når de hårdest ramte brancher, så vi ikke mister nogle virksomheder og arbejdspladser lige før målstregen, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Vi skal huske på, at der er lang vej til, at turisme- og oplevelsesindustrien er tilbage i samme storform som før coronakrisen. Sommerpakken er en nødvendig håndsrækning på den korte bane, men det løser ikke alle problemer på den lange bane, tilføjer han.

Hovedparten af hjælpepakken skal finansieres af regeringens ’krigskasse’ på 9,2 milliarder kroner, som blev afsat på finansloven for i år, lyder det fra regeringen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk