Regeringen vil gøre det attraktivt for småsparere at købe aktier

Folk skal have mulighed for at lave en aktiesparekonto på linje med en bankkonto, mener VLAK-regeringen.

Brian Mikkelsen vil bruge 400 millioner kroner på at gøre det lettere for folk at investere i aktier. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Står det til regeringen, skal folk fremover lettere kunne investere overskuddet på bankkontoen i aktier.

Derfor foreslår regeringen nu, at de skal have mulighed for at oprette en aktiesparekonto i banken på linje med en bankkonto.

Her skal folk kunne sætte op til 500.000 kroner ind, som de kan bruge til at investere i aktier til en lav beskatning og uden administrativt bøvl, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

- Det er helt almindelige lønmodtagere, som kan oprette en bankkonto, hvor man investerer i aktier til en meget lav beskatning - meget lavere end den er i dag, så det bliver meget attraktivt at gøre det, siger ministeren til DR Nyheder.

- Det vil have den dobbelte effekt, at almindelige lønmodtagere på den måde kan spare op på en meget attraktiv måde ved at investere i danske aktier, danske virksomheder får noget mere kapital og kan udvikle sig, og der er også flere danske virksomheder, som vil blive i Danmark og blive børsintroduceret i Danmark. Så det er win-win-win, tilføjer ministeren.

Folk kan trække deres penge ud af kontoen igen, når de har brug for dem, oplyser ministeren - for eksempel til at tage på ferie eller købe en ny bil.

Det kan for eksempel være til at købe en Lamborghini, foreslog ministeren over for Børsen - en bemærkning han ifølge Børsens journalist tilsyneladende fortrød og ville have rettet til den billigere bil VW Polo, skriver Ekstra Bladet.

400 millioner i skattelettelser

Hvis VLAK-regeringen kan finde politisk flertal bag forslaget, forventer Brian Mikkelsen, at mellem en halv og en hel million danskere vil benytte sig af muligheden for at investere sparepengene i aktier.

Regeringen planlægger at bruge 400 millioner kroner på forslaget, der vil lette skatten på aktier.

- De 400 millioner kroner er en ren lettelse til lønmodtagerne, fordi de får mulighed for at investere i danske aktier billigere. Alternativet for dem ville være, at man betalte en højere form for beskatning, hvis man for eksempel investerede i danske aktier, siger Brian Mikkelsen.

Hvor pengene hentes fra, oplyser Erhvervsministeriet ikke, men forslaget indgår som en del af et erhvervspolitisk udspil, som præsenteres i næste uge.

Dansk Folkeparti vil gerne være med på idéen, hvis det sikres, at folk ikke kan tømme deres pensionsopsparing og investere pengene mere usikkert. Det siger erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, til Børsen. Han ser også gerne et loft over indskuddet, der er betinget af personens formue.

Hos Socialdemokratiet ser erhvervsordfører Thomas Jensen også positivt på forslaget, men loftet på indskuddet skal ned fra de 500.000 kroner, regeringen lægger op til. Ifølge erhvervsordføreren er der med regeringens forslag tale om skattelettelser til dem, der investerer og tjener stort på aktiemarkedet.

Kan gavne småsparere

Dansk Aktionærforening hjælper folk, som investerer i aktier, og her glæder man sig over forslaget.

- Det vil give helt almindelige danske investorer mulighed for på en nem og bekvem måde at få et bedre afkast på den del af deres opsparing, de vælger at investere, så vi er rigtig glade, siger Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, til DR Nyheder.

Ifølge Dansk Aktionærforening betyder skattereglerne i dag, at det er uoverskueligt, hvordan folk bliver beskattet, når de investerer i aktier.

Det vil forslaget fra regeringen gøre op med, mener han.

- Det, man egentlig bare skal koncentrere sig om nu, er at foretage nogle gode investeringer. Så er skatten et mindre problem, siger han.

Samme pointe kommer fra Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

- Det er noget, som kan gavne en masse småsparere, som kan komme i gang med at investere aktier uden at have bøvlet med at opgøre sine gevinster og tab fra år til år, siger han til DR Nyheder.

Forslaget om aktiesparekontoen betyder ifølge rådgiveren, at det bliver nemmere at investere i aktier, da det blandt andet er banken, som foretager værdiopgørelsen og afregner skatter, mens det er den enkelte, som bestemmer selv, hvad der skal lægges ned i aktiesparekontoen.

- I dag er der rigtig mange helt almindelige lønmodtagere, der har forholdsvis mange penge stående som indlån. Hvis de er interesseret i et større afkast, må de tage en større risiko, men at bevæge sig ud i værdipapirmarkedet kan for den enkelte være temmelig kompliceret, siger Lars Krull.

Både Dansk Aktionærforening og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) henviser til, at Sverige allerede har en lignende ordning, der ifølge de to er succesfuld.

Fakta

  • Når du sælger aktier og andre værdipapirer i dag, skal du betale skat af gevinsten.

  • Hvis du har haft tab ved at sælge aktier, kan du trække tabet fra i Skat.

  • I dag betaler man 27 procent i skat af aktiegevinster op til 51.700 kroner og 42 procent af aktieindkomster over 51.700 kroner.

  • Med forslaget lægger regeringen op til at omlægge skattebetalingen, så staten årligt tager 1,25 procent af det beløb, der står på aktiesparekontoen, men undlader at beskatte aktiegevinsterne.

  • Kilde: Skat.dk, Børsen og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).