Regeringen vil have flere ud på landet: Giver statsgaranti på boligkøb

For mange danskere oplever at få afslag på lån, når de vil at købe bolig i landdistrikterne. Det vil regeringen forsøge at gøre noget ved med udspillet 'Lån på landet'.

I næsten 200 postnumre har man mulighed for at få statsgaranti på en del af sit lån, hvis kvadratmeterprisen er under 10.000 kroner. (Foto: Niels Bruun Baldus)

- Desværre. Vi må give afslag på lånet.

Den slags beskeder får mange danskere, der forsøger at købe bolig i landets yderområder. Men det vil Regeringen nu lave om på ved at stille statsgaranti i boligkøbernes lån.

- I mange landdistrikter oplever købere, der godt vil kunne få et lån under normale omstændigheder, at de får nej til drømmeboligen, fordi den ligger i et forkert postnummer, siger erhvervsminister, Simon Kollerup (S).

- Det er ikke et forsøg på at tvinge nogen mennesker ud i landdistrikterne, men det er for at hjælpe dem, der gerne vil, men som i dag får nej til at låne til boligen.

Statsgarantien kan gives på alle boliger med en kvadratmeterpris under 8.000 kroner - ligegyldigt postnummer.

Ligger boligen i et postnummer, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er under 8.000 kroner, hæves grænsen. Så gives der nemlig statsgaranti på lån til boliger med en kvadratmeterpris på 10.000 kroner.

Statsgarantien skal kun gives i de tilfælde, hvor boligkøberens økonomi er i orden, men der er en usikkerhed om boligens værdi holder på sigt.

For hvis værdien ikke holder, kan køberen ende med at blive teknisk insolvent - gælden overstiger boligens værdi - og så står bankerne med kunde, der kan ende med ikke at være betalingsdygtig.

Med statsgarantien ønsker man altså at minimere risikoen for insolvens og øge villigheden til at give lån til boligkøb i affolkede områder af Danmark.

Drømmehuset må vente

4960 Holeby er et af de postnumre, hvor en statsgaranti kan gøre en forskel. I hvert fald hvis man spørger Martin Christiansen, der har hus til salg i Holeby.

- Det vil nok få sat tingene i gang, siger han.

Der har ellers været interesse i hans bolig før.

- Allerede 10 dage efter det var sat til salg, var der en interesseret køber. Man han kunne ikke få lån på grund af beliggenheden.

Han drømmer om at blive på egnen. Men den nuværende bolig er for lille, nu hvor ham og kæresten gerne vil flytte sammen.

- Det betyder, at mig og min kæreste ikke kan komme videre og finde vores drømmehus, siger Martin Christiansen.

- Så længe man har pengene og rådighedsbeløb og alt det der, så kan jeg ikke se, hvorfor man skal sige nej på grund af beliggenheden.

Brancheforening: 'Aftalen er overflødig'

Men selvom nej'erne har spændt ben for et boligsalg i Holeby på Lolland, så bliver der faktisk godkendt flere lån til boligkøb i landdistrikterne.

- Danske penge- og realkreditinstitutter låner allerede i dag ud til boligkøbere i hele landet – og vi ser, at der gives flere realkreditlån til boligkøb end tidligere. Det gælder både i land og by, siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i bankerns brancheforening Finans Danmark.

Fra januar til oktober i år er der i alt givet 15.972 realkreditlån til køb af helårsbolig i land- og yderkommunerne. Det viser tal fra Finans Danmark.

Det er 32,7 procent flere end i samme periode i 2020. Der var også fremgang året før.

Med tanke på den positive udvikling, der ses i brancheforeningens egne tal, mener Finans Danmark, at aftalen er overflødig.

Lånet bør i stedet alene stå på en vurdering af købers økonomi. Og der gør statsgarantien ingen forskel, lyder det.

- Hvis ens økonomi ikke er robust nok, så kan hverken vi eller regeringens statsgarantimodel hjælpe, da reglerne på området er klare, siger Ane Arnth Jensen.

Den vurdering bakkes op af Jesper Rangvid, der er professor i finansiering på Copenhagen Business School.

- Langt de fleste - også uden for byerne - får lån i dag til at købe hus. Men der kan være en gruppe, hvor det her lige er det, der skal til for at få et lån, hvis der er lidt usikkerhed. På den måde kan man godt sige, det vil have en lille effekt, siger han.

- I langt de fleste tilfælde, hvor folk ikke får et lån, så er det typisk fordi, deres økonomi ikke er til det.

Minister afviser kritikken

- Dem vi taler om her, de har økonomien til det, understreger erhvervsminister Simon Kollerup.

- De har fundet drømmerboligen i et postnummer, hvor pengeinstituttet ikke tør tage den risiko, der er ved at låne. Derfor går vi nu ind med en statsgaranti og mindsker risikoen.

Hvor mange boligkøbere det reelt drejer sig om, er der ikke data på. Ministeren læner sig i stedet op af egne erfaringer og råd fra kreditforeninger og Landdistrikternes Fællesråd.

- Jeg kan ikke sætte et præcist tal på, hvor mange der ender med at bruge statsgarantien. Men jeg håber, det er så mange at vi får vendt den negative spiral i vores landdistriker til, at det bliver en positiv udvikling igen, siger erhvervsministeren.

FacebookTwitter