Regeringens forslag om billigere sommerhus-lån møder kritik

Regeringen håber at sætte skub i sommerhusmarkedet med bedre lånemuligheder. Men forslaget møder kritik fra Nationalbanken, og oppositionspartier beder om yderligere analyser af konsekvenserne.

Kenneth Hedegaard skal sammen med familien overtage sommerhuset her i Hals. Han vil dog helst vente til efter 1. maj, hvor regeringens forslag om bedre mulighed for realkreditlån til sommerhuse efter planen træder i kraft. (© DR Nyheder)

Regeringens planer om at give bedre mulighed for at få realkreditlån til sommerhuse møder advarsler fra flere kanter. Flere oppositionspartier beder nu om, at konsekvenserne bliver undersøgt yderligere, inden ny lov træder i kraft.

Selv om boligmarkedet generelt er kommet op i gear, så ligger priserne på sommerhuse stadig godt 20 procent under toppen op til finanskrisen.

Derfor vil regeringen efter eget udsagn sætte ekstra "fut" i markedet.

Det skal ske ved at hæve grænsen for, hvor stor en del af et sommerhus der må finansieres med realkreditlån fra 60 til 75 procent.

Billigere boliglån til sommerhuse

Da realkreditlån som hovedregel er noget billigere end almindelige banklån, så vil det give flere familier mulighed for at købe et sommerhus, og flere vil også få så meget luft i økonomien, at de kan renovere deres sommerhuse. Det siger den konservative erhvervsminister, Brian Mikkelsen, i et interview med DR Nyheder:

- Helt almindelige mennesker får nu meget nemmere ved at købe et sommerhus. Og så vil vi også give mulighed for, at man kan renovere det og udbygge det, siger ministeren og fortsætter:

- Det betyder jo mere liv i de områder, hvor sommerhusene er, hvad enten det er i Odsherred eller nede på Lolland eller langs Vestkysten eller nordkysten i Jylland, siger han.

Nationalbanken advarer mod forslag

Erhvervslivet er begejstret for planerne.

Men Nationalbanken advarer i et høringssvar i tydelige vendinger mod at gennemføre forslaget, som risikerer at rykke ved tilliden ved danske realkreditobligationer.

- Forslaget om at forhøje lånegrænsen er et skridt i den forkerte retning, da det mindsker sikkerheden bag realkreditobligationer, lyder det i høringssvaret.

Tilliden til realkreditten står på spil

Den simple forklaring på teorien bag Nationalbankens bekymring er:

Sommerhusmarkedet er mere svingende end det øvrige boligmarked. Det skyldes, at sommerhuse ikke er en nødvendighed, men det, man kalder et luksusgode - som mange vil føle sig nødsaget til at sælge fra i tilfælde af en økonomisk krise.

Derfor er risikoen for tab på udlån til sommerhuse større. Og hvis vores - ellers meget sikre - danske realkreditobligationer kan bruges til at finansiere en større del af sommerhuset, kan det øge sikkerheden for tab for de investorer, der køber obligationerne.

Det kan så - i teorien - svække tilliden til hele det danske realkreditsystem. Og det kan betyde, at investorerne bag obligationerne kræver en større betaling for den risiko, de løber. Dermed vil også renterne på udlån til øvrige boligejere kunne stige.

Boligøkonom: Helt forkert tidspunkt

Lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet Morten Skak erklærer sig "helt enig" med Nationalbanken. Han er særligt kritisk over for timingen. For selv om priserne på sommerhuse stadig halter efter det øvrige boligmarked, så er de steget med 5,7 procent det seneste år.

- Dansk økonomi har det rigtigt godt. Det er faktisk også sådan, at sommerhusmarkedet er kommet i gang nu. Det vil gå fremad, der vil blive solgt flere sommerhuse. Priserne er på vej op, siger han.

- Men med ekspansive tiltag (der sætter mere gang i økonomien, red.) nu, så risikerer vi at komme for meget damp på kedlerne. Og det kan på et eller andet tidspunkt få tingene til at vende, fortsætter boligøkonomen.

Flere partier vil have konsekvenser undersøgt

Regeringens forslag er på vej gennem Folketinget og ser ud til at blive gennemført, da Dansk Folkeparti har erklæret, at partiet vil stemme for.

Flere oppositionspartier herunder De Radikale, SF og Socialdemokratiet mener dog, at advarslerne bør tages mere alvorligt.

Og Socialdemokratiet har foreslået, at man beder de økonomiske vismænd eller andre uafhængige økonomer analysere konsekvenserne yderligere.

- Lige nu har vi to vurderinger i den her sag. Vi har Nationalbanken på den ene side, som advarer mod det, og så har vi Erhvervsministeriet, som siger, at der ikke er nogen risiko. Det, synes vi, er for lille et grundlag at træffe sådan en beslutning på, særligt når man tænker på, hvordan det gik i nullerne, hvor man - blandt andet på grund af, at man udvidede lånemulighederne - stod med en ekstraordinær stor krise i Danmark, siger Socialdemokraternes boligordfører, Kaare Dybvad.

SF frygter sommerhusboble

SF er bekymret for, om forslaget kan føre til, at flere tager lån til sommerhuse, som de ikke har råd til at betale af på, hvis renterne stiger. Det siger Lisbeth Bech Poulsen, som både er partiets erhvervs - og finansordfører.

- Vi er bekymret for, hvis renterne stiger igen, og folk har sat sig for hårdt, som vi så det op til Finanskrisen. At man måske både har et hus eller en lejlighed og et sommerhus, og at vi så kan risikere en sommerhusboble, siger hun.

- Vi synes, at der er nogle ting, der skal falde mere på plads, før vi kan sige ja eller nej.

Hverken Socialdemokratiet eller SF har dog afgjort, om de vil stemme for forslaget i sin nuværende form, hvis der ikke bliver lavet yderligere analyser. De Radikales finansordfører Martin Lidegaard skriver i en sms-korrespondance med DR Nyheder, at partiet endnu ikke har taget stilling, men er "skeptisk indstillet".

Minister: Der er ingen risiko

Erhvervsminister Brian Mikkelsen var i sidste uge kaldt til samråd i sagen, hvor flere af oppositionspartierne gav udtryk for deres betænkeligheder og ønsker om flere undersøgelser af forslagets konsekvenser.

Men det, mener ministeren ikke, er nødvendigt. Han føler sig efter eget udsagn "tryg" og mener sagtens, at sommerhusmarkedet kan bære at få en økonomisk vitaminindsprøjtning.

- Vores vurdering er, at der ikke er tegn på nogen som helst pris - eller boligboble med hensyn til sommerhuse. Og vi synes, at det er nu, at der er brug for, at der bliver sat skub i sommerhusmarkedet, siger han og fortsætter:

- Vi mener ikke, at der er nogen risiko ved det. Vi mener kun, at der er plus ved det, fordi vi giver almindelige mennesker mulighed for at købe et sommerhus.

Forslaget skal efter planen til andenbehandling i Folketinget 20. april og ventes at træde i kraft 1. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk