Region narret af forfalskede papirer: Købte coronamasker for 130 millioner kroner

Manipuleret certifikat fik indkøbere til at nikke ja til aftale om 7,5 millioner masker til sundhedsvæsnet.

- Jeres observation er korrekt. Dette er et falskt certifikat, hvor fabrikantens navn og adresse er ændret, lyder det i en mail til DR Nyheder fra et tysk testinstitut.

Chefer, embedsmænd og sundhedspersonale blev alle spurgt, da en særlig national indkøbsgruppe under ledelse af Region Hovedstaden i starten af april fik et slagtilbud fra en kinesisk leverandør.

7,5 millioner masker til beskyttelse mod coronavirus på landets hospitaler til en pris af 19,5 millioner dollar - eller knap 130 millioner kroner.

Maskerne var af en kinesisk standard og ikke den gængse europæiske, men der var stort behov for værnemidler, og der skulle handles hurtigt på aftalen, viser en række dokumenter om sagen.

Eksperter fra både Sikkerhedsstyrelsen og Statens Serum Institut nikkede ja til, at alt ved handlen så ud til at være i orden.

Men hvad gruppen af indkøbere tilsyneladende ikke bed mærke i var en grynet fotokopi af et certifikat fra et tysk testinstitut, som fulgte med maskerne.

'Dette er et falskt certifikat'

DR Nyheder har sammen med medier i resten af Europa koordineret gennem det internationale journalist-samarbejde OCCRP brugt de seneste måneder på at kulegrave danske og europæiske sundhedsmyndigheders indkøb for milliarder af kroner værnemidler i Kina.

Afdækningen af markedet har vist, at en bølge af dårlige masker med forfalskede og vildledende certifikater har fundet vej til Europa og blandt andet er blevet indkøbt for millioner af kroner af regioner i Danmark.

DR Nyheder har gennem aktindsigt fået adgang til dokumenter hos Region Hovedstaden, der gennem den særlige gruppe har koordineret hovedparten af de nationale indkøb.

Certifikatet som følger med tilbuddet om 7,5 millioner masker.

Det er her, vi finder det grynede dokumentet, som blev sendt som dokumentation for maskernes kvalitet, og som ser ud til at være udstedt af det tyske testinstitut Institut für Arbeitsschutz der DGUV (IFA).

Men da vi slår certifikatets nummer op i testinstituttets offentlige database, er det i stedet et andet firma, der står som ejere af certifikatet. Tvivlen får os til at kontakte chefen for instituttets testafdeling, Peter Paszkiewicz, direkte.

Vi spørger ham, om certifikatet kan være forfalsket?

- Jeres observation er korrekt. Dette er et falskt certifikat, hvor fabrikantens navn og adresse er ændret. Vi har mange sager som denne. Kvaliteten af manipulation varierer. Nogle gange ekstremt professionelt - i andre tilfælde åbenlyse forfalskninger, skriver chefen for testinstituttet i en mail.

Resultatet fra det tyske testinstituts offentlige database.

Indkøbere er overrasket

Hos indkøbsgruppen for værnemidler, som endte med at skrive under på kontrakten, kommer det bag på national koordinator Martin Magelund Rasmussen, at de har købt masker for 130 millioner kroner på et falsk certifikat.

Hvornår finder du ud af, at I har købt noget på et falskt certifikat?

- Da du ringer til mig.

- Men det var de vilkår, vi havde i marts. Ville vi være med i det her game, og skulle vi have brugt lang tid på det, så var det ikke sikkert, vi havde fået kontrakten, siger Martin Magelund Rasmussen.

Han fortæller, at maskerne blev købt på et tidspunkt, hvor der var stor frygt for, at Danmark kom til at mangle værnemidler som i Italien. Hellere for meget end for lidt, lød rationalet dengang.

- Vi skulle have så meget ind, at vi var i stand til at levere noget af kvalitet, som der var nok af, hvis vi havnede i en situation som den italienske. Det var den situation, vi allesammen sad i tilbage i marts og april. Og i den overophedning vidste vi jo godt, at vi løb nogle risici. Det har vi forsøgt at gardere os mod ved at skrive ind i kontrakter, at vi kan få pengene tilbage, siger han.

'Alt bliver testet'

Alle de værnemidler, som lige nu står på lager, fordi der kan være tvivl om kvaliteten, bliver stikprøvekontrolleret inden brug, understreger Martin Magelund Rasmussen.

Efter at flere partier af masker fra den millionstore ordre kom til Danmark, har indkøberne fået lavet test af kvaliteten hos et testlaboratorium i Hong Kong. Resultater af test af fire partier viser ifølge Martin Magelund Rasmussen foreløbigt, at masker i den del af ordren lever op til de aftalte krav.

- Testrapporterne er blevet godkendt af et bureau og også af vores kliniske taskforce. Så jeg synes, at vi står så sikkert, som vi kan i leverancen. Uagtet at det der certifikat er falskt, siger han.

Så kan du sige god for de 7,5 millioner masker?

- Jeg siger god for, at vi har gjort så meget, som vi kunne - og mere end vi plejer for at sikre, at de masker er gode nok.

Når vi har kunnet finde det her ene certifikat på en stor ordre, hvad tænker du så om andre af jeres ordrer?

- Det er dér, hvor jeg stringent fokuserer på at teste det, vi får hjem. Vi har lavet nogle kontrakter, og selve certificeringsdelen er dér, hvor vi vælger nogle virksomheder, vi vil handle med. Synes vi, det virker troværdigt? Der er vi blevet forledt i den ene kontrakt, du fremhæver her. Formodentligt også på andre, siger Martin Magelund Rasmussen.

Han understreger, at man lige nu rundt om hos regioner og kommuner derfor af samme grund tester alt fra masker til ansigtsvisirer for at være på den helt sikre side.

Men der vil vel være brugt penge på nogle ting, som ikke kan anvendes. Hvad gør I nu for at få pengene tilbage?

- Det er indkøbsorganisationernes job rundt om i de forskellige regioner og kommuner. Det gør de også. Jeg har spurgt her i Region Hovedstaden, og de er specifikt i forhandlinger med nogen, hvor de har fået et produkt, som stadig kan bruges, men ikke til det, det var købt til. Og de forhandler lige nu, siger Martin Magelund Rasmussen.

Tip os:

  • Har du oplevet problemer med værnemidler?

  • Så vil vi meget gerne høre fra dig.

  • Skriv til journalist Søren Larsen på slar@dr.dk.

Facebook
Twitter