Region sagsøges for stort millionbeløb efter ulovligt udbud

Slagsmål om mega-kontrakt på nyt sygehus i Aarhus ender nu i retten.

Risskov Psykiatriske Hospital skal nedlægges og et nyt til 2,2 milliarder kroner bygges i Skejby i det nordlige Aarhus. (© DR Nyheder)

Det ny psykiatriske hospital i Aarhus risikerer at blive noget dyrere end den oprindelige pris på 2,2 milliarder kroner.

Få måneder før regionsrådsvalget bliver Region Midtjylland nu stævnet for et tre-cifret millionbeløb.

Der har været så meget rod med udbuddet, at et klagenævn har erklæret det ulovligt. Og det har fået ejendomsselskabet Bricks og entreprenøren Kemp & Lauritzen, der tabte udbuddet, til at stævne regionen.

Det er højest usædvanligt, vurderer kommunalforsker Roger Buch, der har fulgt projektet.

- Det er en fuldstændig unik sag, for man har aldrig tidligere set en sag i den her størrelsesorden, hvor man får besked om, at man ikke har overholdt udbudsreglerne, siger Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Udbud var ulovligt

Kontrakten blev vundet af et konsortium med pensionsselskabet PKA i spidsen, hvilket sidste år medførte hård kritik.

Regionens formand Bent Hansen (S) blev kritiseret for at være inhabil i den politiske proces, fordi han både var formand for regionen, som udbød projektet, og formand for Pensionsselskabet PKA, som vandt udbuddet.

Projektet er Danmarks største såkaldte offentlig-private partnerskab nogensinde. Som er en særlig omfattende form for udbud af offentlige byggerier.

Men det var ulovligt at regionen tildelte kontrakten til PKA's konsortium. Det har Klagenævnet for Udbud afgjort.

I udbudsmaterialet var der to sæt modstridende kriterier for, hvordan vinderen af kontrakten skulle findes. Men det er i strid med loven, for dermed er det ikke gennemskueligt, hvordan det bedste udbud bliver udvalgt.

- Regionen har ikke overholdt reglerne. Det har vi jo klart og tydeligt fået konstateret, at de ikke har, konkluderer Roger Buch.

Mega-kontrakt

Baggrunden for slagsmålet er, at det psykiatriske hospital i Risskov ifølge Region Midtjylland er utidssvarende. Derfor skal der bygges et nyt i Skejby.

Betalingen for det er 2,2 milliarder kroner, hvoraf en del af regionens betaling er grunden i Risskov og retten til at bygge lejligheder på grunden, som er omgivet af skov og ligger tæt ved vandet.

Bricks og Kemp & Lauritzen, som nu stævner Region Midtjylland, mener, at de burde have fået tildelt kontrakten. Og at de er gået glip af flere hundrede millioner.

- Det har været en ulovlig tildeling. Det var ikke i orden, at regionen, efter tilbuddene blev afgivet, lavede om på konkurrenceparametre, som ikke havde været oplyst forinden, mener Henrik Puggaard, der er advokat for ejendomsselskabet Bricks.

Det endelige krav afhænger af en uafhængig rapport om værdien af byggegrunden på det nuværende Risskov Psykiatriske hospital. Men det kan blive flere hundrede millioner kroner, det tabende konsortium forlanger i erstatning i byretten i Viborg.

- Mine klienter stævner regionen for at få fastlagt, at de skulle have haft kontrakten og dermed også den fortjeneste, de med rimelighed var berettiget til, mener Henrik Puggaard.

Region afviser krav

Næstformanden i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) mener, at regionen trods det ulovlige udbud gav kontrakten til det bedste bud.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at der er sket en fejl i det regneark, vores finansielle rådgiver havde lavet. Den fejl havde vi gerne været foruden. Men når vi nu alligevel har en god aftale med den bedste byder på opgaven, så er jeg glad for, at vi holdt fast i aftalen, mener Anders Kühnau.

Næstformanden i Region Midtjylland, Anders Nünau (S), mener, at regionen trods fejl i udbuddet valgte det bedste tilbud. (© DR Nyheder)

Han mener, regionen har en god sag i retten. Og de kan slippe med at skulle betale en mindre erstatning for at dække udgifterne, som det tabende selskab har haft ved at deltage i udbuddet. Han forventer, regionen undgår at skulle betale en meget større erstatning, for at Bricks burde have fået kontrakten.

- Vi håber, at sagen falder ud til vores fordel, så det er relativt begrænset erstatningsbeløb vi står overfor, siger Anders Kühnau.

Selvom klagenævnet underkendte udbuddet, gav det ikke de tabende selskaber medhold i, at de burde have fået tildelt kontrakten i stedet.

- Det er derfor, vi beder domstolen som en ankeindstans tage stilling til, at vi skule have haft kontrakten, siger Henrik Puggaard, advokat for de to selskaber som fører sagen.

Dobbeltroller

Det er altså ikke første gang, der er blæst om projektet.

Sidste år afslørede 21Søndag, at formanden for Region Midtjylland, Bent Hansen (S), havde en dobbeltrolle i sagen, fordi han også er formand for pensionskassen PKA, som vandt kontrakten.

Bent Hansen vil ikke deltage i et interview om sagsanlægget. Men han understregede sidste år, at han kun har været med i det politiske forarbejde og ikke været med til den endelige tildeling af konktrakten.

Regionsformand Bent Hansen (S) erklærede sig inhabil i behandlingen af udbuddet af kontrakten. Men han var med i det politiske forarbejde, selvom PKA havde erklæret, at pensionsselskabet ville byde på projektet. Og dermed var han inhabil i sagen, mener eksperterne. (© DR Nyheder)

- Jeg har ikke set papirer på de enkelte konkrete tilbud, jeg har ikke været inde i den administrative forbehandling, udtalte Bent Hansen.

Alligevel rejste flere eksperter kritik. De mener, Bent Hansen var inhabil i det politiske arbejde, der gik forud.

- Man har en politiker, som skal løse en opgave, som regionen skal have løst. Og samtidig er den pågældende politiker også leder i en pensionskasse, som har nogle interesser i den opgave, der skal løses. Og der har man ikke været skarp nok i forhold til at sikre sig, at der ikke er inhabilitet for politikerne, siger kommunalforsker Roger Buch.

Bent Hansens rolle i sagen undersøges fortsat af Ankestyrelsen.

Regionens næstformand afviser, at Bent Hansen interesser har betydning i sagen.

Nogen kritikere frygter, at I tager hensyn til Bent Hansen? - Den eneste opmærksomhed, vi har i regionsrådet, er at varetage regionsrådets interesser i det her, og i sidste ende skatteborgernes interesse. Det vil sige, at vi får den bedst mulige psykiatri, siger Anders Kühnau.

Kan du afvise, at I tager hensyn til Bent Hansen i den her sag? - Det kan jeg fuldstændig afvise.

Sagen forventes at gå i gang efter nytår ved retten i Viborg.