Regionernes chefforhandler: Måske kan vi lukke en aftale i dag

Men kan regionerne indgå en aftale uden om stat og kommuner?

Den afgørende slutspurt i forhandlingerne om de offentlige overenskomster er i gang. Mandag ved middagstid forhandler de regionale topforhandlere. På billedet er det Anders Kühnau, der hilser på Grete Christensen på vej ind i 'Forligsen'. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

En pause på et par timer blev det til, inden forhandlingerne blev genoptaget i Forligsinstitutionen, hvor dramaet om de offentlige overenskomster fortsætter på syvende uge.

Efter en 21 timers forhandlingsmaraton på det kommunale område, skal forhandlerne på det regionale område nu til truget.

Spørgsmålet er, om det er gode spildte kræfter at tage endnu en tur i i forhandlingsmøllen.

I morgen rammer forhandlingerne en ny deadline, hvor forligsmand Mette Christensen kan erklære sammenbrud og sende landet ud i den største konflikt i historien.

Men forud for regionernes forhandlinger hos forligsmanden var Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S) optimistisk.

- Jeg forventer, at vi får nogle konstruktive drøftelser. Vi havde nogle gode forhandlinger i torsdags, hvor vi kom tættere på en aftale, så måske kan vi lukke en aftale i dag, siger han.

De samme optimistiske vinde blæser fra Dansk Sygeplejeråd.

- Vi havde gode forhandlinger i torsdags, hvor vi bevægede os hen imod hinanden, så jeg er optimistisk, siger formand Grete Christensen.

Har regionerne friheden?

Spørgsmålet er om, de regionale forhandlere har friheden til at indgå en aftale, uden brikkerne også er faldet på plads på det statslige og kommunale område.

Sidste år aftalte fagbevægelsen at gå ind til forhandlingerne om de offentlige overenskomster med en såkaldt musketered, hvor alle stod skulder ved skulder i forhandlingerne.

Tilsvarende har stat, regioner og kommuner aftalt at gå til forhandlingerne arm i arm.

- Det er helt udforudsigeligt, hvordan det her kommer til at forløbe. Vi har også en modpart, hvor vi ved, der er en musketered. Hvor meget, det betyder for, at vi kan lave en aftale, det er umuligt at sige, siger Anders Kühnau.

Fredag spekulerede FOA-formand Dennis Kristensen i et scenarie, hvor der kunne indgås en aftale på det statslige og regionale område, hvilket ville sende omkring 250.000 kommunalt ansatte i konflikt.

Det skabte røre i dele af fagbevægelsen, som mente, at det var et brud på den såkaldte musketered. Særligt i lærerkredse, som ellers har fået hele fagbevægelsens opbakning til at få en aftale om arbejdstiden på plads.

Den har siden 2013 været reguleret ved lov.

- Arbejdsgiverne har også gjort meget ud af at sige, at det her er tre selvstændige områder, der arbejder hver for sig. Nu må vi se, hvor meget de kan, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Ikke klar med udsættelse

Tidligere i dag fortalte Dennis Kristensen, at LO vil anbefale forligsmanden at udskyde en konflikt med 14 dage og fortsætte forhandlingerne.

Men Dansk Sygeplejeråd, som er medlem af hovedorganisationen FTF, er endnu ikke klar med et svar på det spørgsmål:

- Vi forlod hinanden her til morgen og skynde os hjem for at vende øjnene lidt som forberedelse til det nye forløb. I løbet af dagen vil vi forholde os til, om vi synes, det er god ide med udsættelse, siger Grete Christensen.

- Det er vigtigt for mig, at der stadig er udsigter til, at vi kan rykke os yderligere. Og hvis der er det, er det min helt klare opfattelse, at så vil det være en god idé at udsætte det, siger hun.

Også Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, der også er medlem af hovedorganisationen FTF, vil afvente, om han vil anbefale forligsmanden at udsætte konflikten med endnu 14 dage.

Anbefalingen om udskydelse skal forligsmanden have i morgen.

- Det kommer an på, hvad der sker i dag. Hvis der på det statslige område ikke er perspektiver, så kan jeg ikke se, at der skal komme en udskydelse, siger han.

Klokken 17 er det statslige område indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

FacebookTwitter