Regionsformand om omdiskuteret Radius-valg: Det lugter

Anklager om stemmemisbrug åbner for diskussion af, om direktør må trække sig.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp-Andersen (S) efterlyser en juridisk vurdering af om valget af Flemming Strøms til Radius' bestyrelse er gået rigtigt for sig. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Vicedirektør i boligadministrationsselskabet KAB, Flemming Strøm, er nyvalgt bestyrelsesmedlem i elnetselskabet Radius. Men han står nu over for anklager om misbrug af tusindvis af stemmer, der sikrede ham posten ved forbrugervalget.

I bestyrelsen for KAB sidder regionsrådsformand Sophie Hæstorp-Andersen (S), og hun ser behov for at se på om Flemming Strøm bør trække sig fra bestyrelsesposten.

- Vi må diskutere, hvilket mandat, Flemming Strøm har i ryggen, siger Sophie Hæstorp-Andersen.

- Det er en uheldig sag, der lugter af fortiden. Der er behov for åbenhed og gennemsigtighed ved denne type valg, og det må vi drøfte i KAB's bestyrelse, siger hun.

Bryder sig ikke om fremgangsmåden

KAB har som boligadministrationsselskab for 60.000 almene boliger en naturlig interesse i en plads i Radius-bestyrelsen, understreger Sophie Hæstorp-Andersen, men hun bryder sig ikke om fremgangsmåden.

Op til valget fik Flemming Strøm adgang til lister med elmålernumre på tusindvis af fællesmålere i opgange, vaskekældre og udendørsarealer i de almene boliger, som KAB administrerer. Herefter bad han kontorpersonale i KAB om at afgive stemmer på ham. Det skete uden forudgående godkendelse i boligselskaber eller boligafdelinger eller orientering af bestyrelsen i KAB.

- Jeg synes, at det er en god ting, at borgere kan stille op i mange forskellige sammenhænge til valg ligesom i Radius og få indflydelse. Forudsætningen er jo, at vi kan sikre borgerne, at de valg er troværdige, og det kræver gennemsigtighed. Det skal vi også sikre frem over i KAB, siger Sophie Hæstorp-Andersen.

DR Nyheder har været i kontakt med Flemming Strøm, men han har ingen kommentarer til udmeldingen.

Afventer juridisk vurdering

Formand for KAB John Olsen har tidligere vurderet, at administrationsselskabets aftaler med boligselskaberne giver ret til at bruge stemmerne uden at spørge om lov først, da formålet er at søge indflydelse på deres vegne.

KAB har hidtil afvist at lade DR se disse aftaler.

Sophie Hæstorp-Andersen oplyser, at hun afventer en juridisk vurdering af spørgsmålet.

Forbrugervalget i elnetselskabet skabte stor opmærksomhed med en ophedet offentlig debat om et muligt salg af Radius. Elnetselskabet er ejet af Ørsted, det tidligere Dong Energy.

Ved valget blev Flemming Strøm med sine 3.589 stemmer kun overgået i stemmetal af Enhedslistens landskendte profil Pelle Dragsted, der fik 9.500 stemmer.

Et bestyrelsesmedlem i Radius modtager 50.000 kroner i honorar.

FacebookTwitter