Regnefejl kan have kostet 83 millioner kroner i varmechecks til de forkerte

Knap 14.000 husstande har ved en fejl fået udbetalt varmechecken.

En beregningsfejl har potentielt kostet statskassen 83 millioner kroner i forkert udbetalte varmechecks. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

På grund af en beregningsfejl har 13.800 husstande fået udbetalt en varmechek, selvom de ikke var berettiget til den.

Det kan potentielt have kostet statskassen 83 millioner kroner. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

De mange husstande, der fejlagtigt har fået udbetalt varmechecken, havde en årsindkomst på over 650.000 kroner.

Man er berettiget til varmechecken, hvis man tjener mindre end 650.000 kroner om året efter arbejdsmarkedsbidrag.

- Vi er rigtig ærgerlige over den fejl, vi har identificeret, siger direktør i Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, i pressemeddelelsen.

Husstande, som ved en fejl har fået udbetalt varmecheken, er ikke tvunget til at betale beløbet tilbage, fordi der er tale om en myndighedsfejl.

Negativ kapitalindkomst er regnet med

Regnefejlen består i, at husstandenes indkomster er blevet opgjort som summen af husstandens medlemmers personlige indkomst i 2020, hvor kapitalindkomsten efter skat er lagt til - uanset om denne har været positiv eller negativ.

Ifølge varmecheckloven skulle hustandsindkomsten kun tillægges en positiv kapitalindkomst.

- Det betyder, at der er knap 13.800 husstande med en samlet indkomst over 650.000 kr., der fejlagtigt har fået udbetalt varmecheck, da de f.eks. på grund af renter på boliglån har haft en negativ netto­kapitalindkomst, der har fået den samlede husstandsindkomst under den fastsatte indkomstgrænse på 650.000, skriver Energistyrelsen.

Revisionsfirma har været inde over

Varmechecken er blevet udbetalt automatisk ud fra en udsøgning af, hvilke husstande der har levet op til kriterierne.

Inden det skete, har Energistyrelsen og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, som har haft ansvaret, fået revisionsfirmaet Deloitte til at gennemgå beregningen.

Men det har desværre ikke ført til, at fejlen blev opdaget, skriver Energistyrelsen.

- Det har været en kompleks opgave, og derfor har vi lagt vægt på en udførlig dokumentation netop for at gøre det muligt at kontrollere for fejl. Derfor er vi også meget ærgerlige over, at denne fejl er opstået, udtaler Morten Hvidberg, som er konstitueret direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Ikke første fejl i udbetalingen

Fejlen er ikke den første af sin slags i udbetalingen af varmebidrag. I februar kom det frem, at flere end 10.000 husstande fejlagtigt fik udbetalt et engangsbeløb på 6.000 kroner som hjælp til de høje energiregninger.

Størstedelen af de forkerte udbetalinger skyldtes dengang en fejl i oplysninger i Bygnings- og Boligregistret, som pengene blev udbetalt på baggrund af.

Dengang hed det, at 60 millioner kroner fejlagtigt var blevet udbetalt.

Også i den del af sagen har det været muligt for borgere at tilbagebetale beløbet frivilligt. I midten af april havde to husstande gjort det, oplyser Energistyrelsen ifølge Ritzau.

Ny ansøgningsrunde forsinkes

Mens regnefejlen bliver rettet, forsinkes en ny runde af udbetaling af varmechecken.

Der er nemlig sat gang i en supplerende ansøgningsrunde for husstande, som ikke automatisk fik udbetalt varmechecken i 2022 på grund af den tidligere opdaget datafejl.

Den nye regnefejl, der har afsløret flere uberettigede udbetalinger, kommer til at forsinke denne runde, skriver Energistyrelsen.

- Det er på nuværende tidspunkt forventningen, at udbetalingen påbegyndes i løbet af juni måned, lyder det.

Rigsrevisionen er blevet inddraget, lyder det videre. Den kontrollerende instans er allerede i gang med at arbejde på en beretning om varmechecken.