Regnestykke: Goldman Sachs har tjent 11,7 milliarder på Dong

På tre år har Goldman Sachs tjent 150 procent på sin investering i Dong. Nu er kapitalfonden på vej ud af den danske energigigant.

Det var et exceptionelt godt køb, da Goldman Sachs i 2014 købte 19 procent af Dong for otte milliarder kroner.

En udregning baseret på den aktuelle Dong-kurs viser, at Goldman Sachs har tjent omkring 11,7 milliarder kroner på investeringen svarende til en værdistigning på knap 150 procent på tre år og tre måneder.

- Det er et meget stort afkast, og det er svært at finde aktier på den danske fondsbørs, hvor man kan få 150 procents afkast over en treårig periode. Det er slet ikke hverdagen for en investor, hvor man typisk siger, at hvis aktiemarkedet stiger syv-otte procent på et år, så er det rigtig fint, siger Morten Imsgard, der er aktieanalytiker ved Sydbank.

35 millioner aktier

I går annoncerede den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, at den planlægger at sælge yderligere 10,5 millioner aktier med en værdi på 2,9 milliarder kroner.

Salget følger i halen på et omfattende salg af 25 millioner Dong-aktier i februar.

Dermed bringer Goldman Sachs sin ejerandel af Dong ned på fem procent. Planen er angiveligt, at Goldman Sachs skal være ude af Dong inden årsskiftet.

- De har lavet en rigtig god investering i Dong. Måske er tidspunktet kommet til at komme videre. Det, vi typisk ser, er, at kapitalfonde lige så stille forlader ejerkredsen for at lave nye investeringer, siger Morten Imsgard.

Høj risiko i 2014

Imsgaard påpeger, at Dong ved salget til Goldman Sachs var en nødlidende virksomhed, og at havvindmølleparker på det tidspunkt var omgærdet af stor usikkerhed.

- Med til historien hører, at Goldman Sachs gik ind i Dong på et tidspunkt, hvor selskabet var udfordret. De manglede rent ud sagt penge til at føre investeringsplanerne ud i livet. Som det tit er med høje afkast, så følger der også betydelig risiko med at gå ind i det, siger han.

Ifølge en beretning fra Rigsrevisionen var Dong dog en 'tilfredsstillende' forretning i 2013 - kort før Goldman Sachs blev inviteret ombord.

Det var særligt en guldrandet aftale om tre store vindmølleparker i England, der fik pumpet værdi ind i selskabet, inden det lod sig børsnotere i juni 2016.

- Det ser ud til, at Goldman Sachs timingsmæssigt kom ind på et tidspunkt, hvor der var stor usikkerhed. Men så fik de nogle meget store projekter i England. Siden har Dong flyttet sig fra at være udfordret til i dag at være den suveræne markedsleder i en industri, som de seneste par år er blomstret op, siger Morten Imsgard.

Det er det Goldman Sachs-ejede New Energy Investment, der har hjemme i skattelyet Cayman Islands, som i går ved 19-tiden sendte hovedparten af de 10 millioner Dong-aktier i udbud.

Vestas-argumentet

Da tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i juni sidste år skulle forholde sig til den voldsomme værdistigning i Dong, henviste han til aktieraketten Vestas, som i samme periode er blevet 197 procent mere værd.

- Til sammenligning illustrerer tabel 2 (Vestas, red), hvor meget Goldman Sachs tilsvarende havde tjent, såfremt de i stedet havde investeret i Vestas, der lige som Dong Energy har en grøn profil og har oplevet værdistigning, der er højere end gennemsnittet for C20-selskaberne, skrev han i et svar til Folketinget.