Regntøjs-dronningen rådgiver iværksætterne: Det skal I gøre for at tiltrække investeringer

Førstehåndsindtrykket skal blandt andet være godt, lyder det fra erhvervskvinde Ilse Jacobsen.

Erhvervskvinde Ilse Jacobsen er kendt for sine gummistøvler og regntøj, som hun sælger i eget navn.

400 iværksættere søgte om at være med i DR's iværksætterprogram 'Løvens Hule'.

76 har stået over for investorerne og præsenteret deres forretningsidé, og indtil nu er det blevet til otte aftaler.

Men hvad er det, der gør, at en investor vælger at kaste penge efter nogle projekter frem for andre?

Det giver erhvervskvinden Ilse Jacobsen her nogle bud på.

Vil mærke passionen

- Jeg synes selv, at jeg er utrolig passioneret og brænder for det, jeg laver. Derfor er det essentielt for mig, at jeg kan mærke, at de iværksættere, som jeg investerer i, er seriøse, realistiske og passionerede omkring det, de laver, siger Ilse Jacobsen.

Hun optræder i disse uger som en af de fem investorer i 'Løvens Hule'.

Ellers er hun mest af alt kendt for gummistøvler og regntøj i eget navn, som bliver solgt over hele landet og i over 20 lande verden over – fra den lille butik i sommerbyen Hornbæk til Illum i midten af København.

Styr på tingene

Og netop passionen fandt hun hos de to unge kvinder Christina Jørgensen og Regitze Ericsson med soja-is-firmaet Chriis, som i første afsnit af Løvens Hule ønskede at finde en investor, som kunne skyde penge i is-firmaet, der allerede var i gang.

- Jeg synes, de have en stor portion energi og styr på deres ting. Det var ret fantastisk, siger hun.

- Da de kom ned ad trappen, var der bare et eller andet, hvor kemien var der. Man kunne se, at de to piger brændte for det, de kom med, og de var ikke lige sådan til at bide skeer med i starten. Det har jeg dyb respekt for, siger Ilse Jacobsen.

Hun fortæller, at det også er vigtigt, at iværksætterne kan give investorerne indblik i finanserne, så forretningen kan vurderes.

Iværksætterne skal også kunne præsentere en strategi for, hvordan forretningen skal løbe rundt, og hvordan de kommer videre med deres idé.

Går all in

Men det er ikke det hele.

- Det betyder også rigtig meget for mig, at iværksætteren selv viser, at de går all in på projektet og tør løbe en risiko, så man som investor ikke er den eneste, der løber en risiko. Det er også vigtigt at finde ud af, om det er noget, som de er gået ind i fuldblods eller som et sideprojekt, uddyber Ilse Jacobsen.

- Hvis man ikke har pengene, så må man investere sig selv og sin tid for, at vi kan løfte det sammen, tilføjer hun.

Knokler selv 'røven ud af bukserne'

Ilse Jacobsen vender blikket mod sig selv.

- Jeg knokler røven ud af bukserne. Og jeg er absolut ikke kommet sovende til det, som jeg sidder med i dag, siger hun.

Hendes forretninger – hovedfirmaet Ilse Jacobsen Hornbæk, blomsterbutikkerne, skønhedsprodukterne og kurbadet – har ikke blot været forretning, men også hobby for Ilse Jacobsen.

- Jeg tror, jeg har tre fuldtidsjob oveni hinanden. Jeg er oppe klokken 5.00, og når klokken er 6.00, så er jeg i gang med det første, jeg sidder og laver. Men jeg må også indrømme, at jeg kan ikke holde mig vågen længere end til klokken 22.00. Så går jeg i seng, siger hun.

Investorerne fra Løvens Hule: E-handel-iværksætter Jesper Buch, erhvervsleder Christian Stadil, jurist og it-iværksætter Tommy Ahlers, modedesigner Ilse Jacobsen, rengøringsboss Birgit Aaby. (© dr)

Er der et marked for idéen?

Hun afbryder sig selv.

- Det er også vigtigt, at iværksætterne har undersøgt, om der er et marked for den idé, de kommer med, siger hun.

- Den gode idé eksisterer kun, hvis kunderne vil have den. Ellers er der jo ingen afsætning på den.

Hun opfordrer folk til at søge på nettet for at finde svar på det spørgsmål.

Og så er der undtagelserne

Det er dog ikke altid afgørende, at en iværksætter har styr på finanserne.

Det var i hvert fald tilfældet, da Ilse Jacobsen i tredje afsnit mødte designer Emma Jorn. Hun er en designer, som Ilse Jacobsen allerede kendte til inden programmet, fordi hun også laver regntøj.

- Emma er ikke så god til sin økonomi. Men pyt med det, for hun er den kreative type, siger Ilse Jacobsen.

- Hun var så meget inde på det produkt, hun selv lavede, og troede så meget på sine egne ting, hvilket fascinerede mig rigtig meget. Pyt med at hun ikke havde det fulde økonomiske overblik og de nødvendige erfaringer i forhold til at arbejde med fabrikkerne. Det kunne jeg hjælpe hende med, siger hun.

Emma Jorn og Ilse Jacobsen samarbejder nu. Emma Jorn har fået skrivebord hos Ilse Jacobsen, og hendes første kollektion i samarbejde med Ilse Jacobsen kommer snart i hus.

'Det tænder mig af'

Ved sjusk står Ilse Jacobsen af.

- Jeg kan ikke lide, når iværksættere kommer uforberedt og ikke har styr på deres ting. Hvis man ikke vil gøre sig umage og være super godt forberedt, så er det altså ikke noget for mig. Det tænder mig af, siger hun.

Hun vil også kunne stole på folk.

- Jeg investerer ikke i folk, jeg ikke kan stole på. Længere er den ikke. Og hvis jeg kommer til at gøre det, så er det en fejl. Det er helt sikkert, siger hun.

Mere at se til

Ilse Jacobsen har også efter mødet med iværksætterne i Løvens Hule valgt at gå videre med et tredje projekt fra programmet kaldet 'Min Bedste Bog'. Noget hun gik med i, fordi produktet var autentisk og kreativt, og fordi de to iværksættere gik ind iværksætteriet 'med hjertet'.

Men de tre projekter er ikke den eneste grund til, at Ilse Jacobsen har fået mere at se til på det seneste.

- Lige nu vælter det ind med alle mulige mennesker, der gerne vil have mig til at hjælpe dem med nogle ting, og jeg synes faktisk, det her er blevet så utrolig interessant, så jeg lægger meget mere i det, end jeg skulle have gjort, siger hun.