Rejsekortet er tit dyrere end traditionelle billetter

Da Rejsekortet kom til, var forventningen, at kunderne altid skulle få den billigste rejse her. Men sådan er det ikke gået, fortæller forbrugermagasinet Kontant.

80 procent af rejserne med Rejsekortet er dyrere end andre billettyper. (Foto: Mikkel Skovsgaard © DR)

Over en million danskere har købt rejsekort, men de kan langt fra være sikre på, at kortet altid giver dem den billigste rejse i den kollektive trafik.

Tværtimod kan alle som rejser med fjerntog over regionale takstgrænser, risikere at få dyrere rejse, hvis de bruger Rejsekortet hele vejen.

Det viser en optælling, forbrugermagasinet Kontant har lavet på baggrund af Rejsekortets egne tal. Firmaet bag Rejsekortet, Rejsekort A/S, har lagt en prisoversigt ud på sin hjemmeside, og der kan man sammenligne prisen for Rejsekortet med traditionelle billetter på 273 udvalgte togrejser over hele landet.

Kontants optælling viser, hvor skævt billedet egentlig er.

80 procent af rejserne er dyrere

Kun på 54 rejser er Rejsekortet billigst. På seks rejser er prisen den samme. Og på hele 213 rejser - det svarer til næsten 80 procent - er Rejsekortet den dyreste måde at rejse på.

Det skyldes, at de forskellige trafikselskaber i Danmark ikke har harmoniseret deres priser og rabatter. Rejsekortets priser sættes efter de lokale trafikselskabers zoner.

Men DSB's stadig eksisterende takstsystem følger togskinnerne, og det er altså billigere for mange, som rejser mellem takstområder.

- Så længe vi har to sideløbende systemer med takster, så har kunderne den her udfordring. Det er jo derfor, vi stadig har forskellige produkter, som vi tilbyder på nye og på gamle takster, siger Christian Linnelyst, salgschef, DSB.

Han anbefaler kunderne altid at tjekke priserne selv, inden de rejser.

Rigsrevisionen er i gang med en undersøgelse

Transportminister Magnus Heunicke (S) erkender, at det ikke var meningen med Rejsekortet.

- Hele idéen bag Rejsekortet er, at det skal være nemmere. Og man skal sikre, at når man bare bruger det, så er du sikker på, at du får den billigste rejse. Det er hele grundidéen. Og når det går galt, så synes jeg, at det skal laves om og gøres ordentligt, siger transportministeren.

Rigsrevisionen er i gang med en undersøgelse af Rejsekortet. Kontant har fået aktindsigt i undersøgelsen, og her fremgår det, at Rigsrevisionen sætter særligt fokus på to områder, der har stor betydning for kunderne: Brugervenligheden og netop de mange forskellige takster på tværs af trafikselskaberne. Rigsrevisionens konklusion skal være klar i april.

Se mere om det forkætrede rejsekort i Kontant i aften kl. 21.00 på DR 1.

Facebook
Twitter