Rekordår: Advokater udskriver regninger for milliarder

Danske advokater solgte paragraffer for 14 mia. kroner sidste år. Det er den bedste omsætning nogensinde.

Danske advokater udskrev regninger for 14 milliarder kroner sidste år. Det er den bedste omsætning nogen sinde, siger Paul Mollerup, administrerende direktør for Danske Advokater.

Der bliver skrevet advokatregninger ud som aldrig før.

Både det offentlige og borgernes behov for at få klaret paragrafferne skæpper i kassen, og de seneste tal fra brancheforeningen Danske Advokater viser, at indtægterne på landets advokatkontorer i 2017 var 14 milliarder kroner.

- Det er den bedste omsætning, vi nogensinde har set, siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater.

Det er 720 millioner mere end i 2016, som også var rekordår.

Tre af fire kroner fra erhvervsliv og det offentlige

Især virksomhedernes efterspørgsel skaber vækst på advokatkontorerne. Der sker flere virksomhedsudvidelser og flere virksomhedshandler, og alt det arbejde kaster en masse advokatarbejde af sig, forklarer Paul Mollerup.

Og så har arbejdet med at gøre virksomheder og offentlige institutioner klar til EU's persondataforordning også været med til at gøre 2017 til rekordår.

- Der er ingen tvivl om, at persondataforordningen også har påvirket advokatbranchens omsætning, fordi der har været rigtig meget rådgivning omkring den, siger Paul Mollerup.

Tre ud af fire kroner kommer ifølge Paul Mollerup fra erhvervslivet og offentlige institutioner, hvor det offentlige står for de 8-10 procent.

Staten: Advokater for 1 milliard

Opgaver for staten kan ifølge direktøren også læses tydeligt af rekorden.

- Der foregår rigtig mange ting i den offentlige sektor, hvor man trækker på advokatbistand. Det er blandt andet staten, der trækker på Kammeradvokaten i forbindelse med alle de opfølgninger, der har været omkring problemerne med SKAT, siger han.

Tal fra Moderniseringsstyrelsen viser, at staten købte advokater for 880 millioner kroner i 2017. Alene statens faste advokat Kammeradvokaten skrev regninger ud for rekordbeløbet 458 miollioner kroner. Oveni har Justitsministeriet og Udlændinge og Integrationsministeriet haft udgifter til beskikkede advokater for 422 millioner kroner.

Dertil kommer en lang række opgaver for kommuner og forsyningsselskaber, som der ikke findes en samlet statistik for.

Privates brug af advokater vokser

Private danskere er blevet flittigere til at gå til advokat. En ud af fire kroner – svarende til 3,5 mialliarder kroner – blev sidste år lagt af private kunder.

- Det er ejendomshandler. Det er alt det, vi kalder familieret, blandt andet skilsmisser. Og det er familie og arveret, altså skrive testamenterne og håndtere boerne efter en person er død, siger han.

Og så er antallet af erstatningssager, som føres af privatpersoner, også i vækst.

64.000 i månedsløn efter 1 år

De ansatte på advokatkontorerne nyder godt af redkordårene. Her er der kamp om de dygtigste medarbejdere, og fremgangen smitter af på lønningerne.

Ifølge ormanden for Djøf Advokat, Mathias Krarup, er der tale om ”rigtig flotte lønstigninger”.

- Men det er ikke noget, man får forærende. Når det går godt i branchen, betyder det også, at der bliver lagt rigtig mange timer af de ansatte, siger han.

Den gennemsnitlige månedsløn for advokater ansat på et advokatkontor i under 1 år er steget fra 61.000 til 64.000 fra 2016 til 2017. Og dem med mere end 5 års ansættelse har oplevet en stigning fra 73.000 til 79.000.

Bedst er lønnen i København, hvor en advokat på et advokatkontor med mere end 5 års ansættelse i gennemsnit tjener 90.000 kroner. Det er 19.000 kroner mere end en provinsadvokat - når der ses bort fra Aarhus, Odense og Aalborg.