Energivirksomhederne skovler milliarder ind, efter uroen på energimarkedet sidste år sendte el- og gaspriserne på himmelflugt.
Onsdag præsenterede de aarhusianske energikøbmænd i Danske Commodities et rekordoverskud på hele 10,9 milliarder kroner i 2022 - efter skat vel at mærke.
- Med resultaterne for 2022 er vi godt positioneret til at fortsætte med at udføre vores rolle med at bringe balance, likviditet og vedvarende energi til markedet i stor skala. Og det er vigtigere end nogensinde, siger topchef i Danske Commodities Helle Østergaard Kristiansen i en pressemeddelelse.
Til sammenligning havde selskabet et overskud på godt to milliarder kroner efter skat i 2021 og på cirka 300 millioner kroner i 2020.
- Det er et overskud, der slår alle rekorder for energihandlere, og det er også så stort, at ingen ville have troet det muligt for bare et par år siden, siger DR’s erhvervskorrespondent Jakob Ussing.
Overskuddet er det seneste i rækken af regnskabsrekorder, som selskaberne i energibranchen leverer i øjeblikket.
I sidste uge meldte andelsselskabet Andel, at den kom ud af 2022 med et overskud på 4,2 milliarder kroner efter skat, ligesom det andet store andelsejede energiselskab Norlys også har præsenteret et stort milliardoverskud i regnskabet for sidste år.
Overskuddene hos Andel og Norlys var i høj grad trukket af koncernernes handelsselskaber.
- Det vidner om, hvor vildt og vanvittigt 2022 var på energimarkederne, og understreger, hvad vi allerede har set i 2022-regnskaberne fra en række andre danske energihandlere, nemlig at de har tjent penge som aldrig før på de enormt høje og enormt svingende energipriser i Europa sidste år, siger Jakob Ussing.
Handel i udlandet skaber overskud
Danske Commodities' rekordresultat skal også ses i lyset af, at virksomheden fik en kapitalindsprøjtning fra det norske moderselskab Equinor på 26 milliarder kroner i løbet af 2022.
Det har gjort det muligt at være særdeles aktiv på de globale energimarkeder.
Dertil fortæller virksomheden i en pressemeddelelse, at 96,6 procent af handelsaktiviteterne er foregået uden for Danmark, der dermed kun er et mindre marked for Danske Commodities.
- Danske Commodities har især tjent de svimlende mange penge ved at handle med energi i udlandet, men altså ved at udnytte de historiske markedsforhold – blandt andet med knaphed på gas - der grundlæggende også er hovedårsagen til, at de danske forbrugere endte med historisk høje energiregninger i 2022, siger Jakob Ussing.
På trods af det triumferende resultat ønsker topchef i Danske Commodities Helle Østergaard Kristiansen ikke at stille op til et interview med DR Nyheder for at kommentere på det rekordstore overskud.
Noget, som Jakob Ussing mener, er opsigtsvækkende.
- Det må siges at være både overraskende og tankevækkende – især i lyset af, at Danske Commodities hævder, at selskabet med sin omfattende handelsaktivitet har været med til lægge en dæmper på prisstigningerne på energi, men hvordan det hænger sammen, ønsker topchefen altså tilsyneladende ikke at svare på pressens spørgsmål om, siger lyder det fra korrespondenten.
Ryger ind på listen over største skattebetalere
Overskuddet før skat landede på mere end 14 milliarder kroner, og det betyder, at Danske Commodities kommer til at betalte ikke mindre end 3,3 milliarder kroner i dansk selskabsskat for 2022.
Det bringer selskabet op blandt de største skattebetalere i Danmark.
I 2021 betalte kun Novo Nordisk og Lego-koncernen mere i selskabsskat.
Bygen af rekordregnskaber fra energiselskaberne betyder også, at vi efter alt at dømme kommer til at se en del energivirksomheder på listen over de største betalere af selskabsskat for 2022, vurderer Jakob Ussing.
- I sidste uge meddelte energikæmpen Andel, at dets selskabsskat for 2022 vil overstige to milliarder kroner. Så den danske statskasse får på den måde gavn af de enorme overskud i energibranchen, siger han.
Til sammenligning ventes den ekstraordinære beskatning af elproducenters overnormale profitter i perioden fra december 2022 til og med juni 2023 "kun" at indbringe cirka 400 millioner kroner.
- Det er altså i den grad via den almindelige selskabsskat og ikke beskatningen af overnormale profitter, at der for alvor kommer penge i statskassen fra energiselskaberne, tilføjer korrespondenten.
Opdateret klokken 18:33 med citat fra pressemeddelelse fra topchef i Danske Commodities Helle Østergaard Kristiansen. Topchefen har ikke ønsket at stille op i et interview med DR Nyheder.