Rekordmange byggefirmaer går konkurs

Hård konkurrence i bygge- og anlægsbranchen presser håndværkere, påpeger Dansk Byggeri.

(ARKIVFOTO). Der er kamp om opgaverne på det danske marked. Det har efterladt flere hundrede bygge- og anlægsvirksomheder i konkurs. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Selvom der er høj byggeaktivitet og rigeligt med arbejde til tømrere, murere og snedkere, drejer et stadigt stigende antal virksomheder i bygge- og anlægsbranchen nøglen om.

I maj måned gik hele 105 virksomheder konkurs, og det er et overraskende højt antal, mener analysechef i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm.

- Når det i bund og grund går godt i branchen, er det paradoksalt, at der er så mange konkurser. I lange perioder har det normale ligget på mellem 200-400 konkurser om året, nu er vi oppe og tale om over 800 konkurser årligt, siger han.

Konkurstallet for maj måned er det næsthøjeste målt på en enkelt måned, siden Danmarks Statistik for knap ti år siden begyndte at føre regnskab på området.

Hård konkurrence

De høje konkurstal vidner ifølge Andreas Fernstrøm om, at der er kamp om opgaverne på det danske marked. Udenlandske firmaer bliver mere og mere nærværende, og mindre, danske virksomheder med få ansatte og lille omsætning kan have svært ved at få økonomien til at hænge sammnen.

- Mange virksomheder kører på marginalerne, og det er et hårdt game, hvis man ikke har en egenkapital at tære på eller en fast kundekreds, opgaverne kan komme fra, siger han.

Nystartede firmaer er særligt udsatte, mener Svend Røge, projektleder hos Early Warning Danmark, der rådgiver virksomheder i krise.

- De kan hurtigt komme til at tage munden for fuld eller begå nogle fodfejl, som kan være katastrofale, hvis de er svagt kapitaliserede fra start af, siger han og nævner, at konkurser blandt denne type virksomheder ofte skyldes manglende erfaring.

Store udfordringer

Tømrermester Jakob Øgendahl fra Holstebro statede tømrerfirmaet Øgendahl Aps i januar måned. Han kender alt til den slags udfordringer.

- Der er mange, som bruger de samme håndværkere igen og igen, så det kan være svært at få fat i kunder. Det er også vanskeligt at vurdere, hvor lang tid et projekt tager og hvor meget, det skal koste. Det skal jo både være reelt for kunden og mig, fortæller Jakob Øgendahl.

For at undgå konkurs er han indtil videre ene mand i virksomheden.

- Jeg ville ikke starte et for stort firma, så jeg pludselig stod med en masse lønninger, jeg ikke kunne betale eller tage en masse store projekter ind, og så ikke kunne klare det.

Tendensen fortsætter

Maj måneds 105 konkurser bringer indtil videre konkurstotalen for 2018 op på 383. Det er 26 procent flere konkurser end tilsvarende periode sidste år.

Og vi kan nok godt forvente, at tendensen fortsætter frem mod 2019, siger analysechef i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm.

- Jeg er ikke så optimistisk. Vi skal virkelig have et godt halvår, hvis tendensen skal vende.

Facebook
Twitter