Rengøringsdronningen fra Løvens Hule svinger stadig moppen

Og hun pakker selv julegaver ind til til sine 225 medarbejdere i Combiservice.

Birgit Aaby har tidligere været medejer af Lyngbys Superligahold. Billedet her er taget i fodboldholdets vaskerum. (Foto: Andreas Beck © Scanpix)

Det ruller med millioner, når Birgit Aaby investerer i lovende iværksætterier, både i DR1-programmet Løvens Hule og når kameraerne er slukket.

Men den succesfulde forretningskvinde bag blandt andet Combiservice ruller også gerne med rengøringsvognen, hvis det er nødvendigt.

- Jeg var ude at gøre rent to nætter i træk i september, da vi skulle starte op nogle nye steder, siger Birgit Aaby.

Det er ellers knap 30 år siden, at den nu 48-årige Aaby kom fra Nykøbing Mors kom til København for senere at arbejde som rengøringsassistent i to forskellige selskaber, hvor hun også blev salgsassistent og salgschef, inden hun startede rengøringsfirmaet Combiservice.

Så Birgit Aaby kunne måske godt argumentere for, at hun har skuret og moppet de gulve, hun skal.

- Men det er faktisk rigtig godt at få smagen af, hvordan det var engang, siger hun.

Rengøringsnisse

Birgit Aaby har ansat en direktør til at stå for den daglige drift af Combiservice og har egentlig trukket stikket til støvsugeren, men:

- Jeg har lige stået og pakket julegaver ind til 225 medarbejdere, og jeg kørte selv til Tyskland for at købe gaverne, så jeg kan ikke lade være med at blande mig lidt, griner Birgit Aaby, da dr.dk fanger hende til en snak over telefonen mellem to møder.

Forretningskvinden, der er mor til tre og bedstemor til en, vender hurtigt tilbage til en af sine ledelsesmæssige kæpheste.

- Jeg sætter medarbejderne før kunderne, og det kan godt være, at det lyder mærkeligt, men hvis medarbejderne har det godt, så har kunderne det også godt.

Birgit Aaby har, ved at overlade driften af Combiservice til en direktør, ifølge eget udsat skåret øv-opgaverne fra, men det betyder ikke, at hun holder mere fri.

Aben er sendt videre

Fra at være rengøringsdirektør er hun gået til - udover gaveindpakker - at være mere end fuldtidsinvestor i nye projekter.

- Jeg tænker hele tiden på arbejde. I mit hoved er jeg på arbejde 24 timer i døgnet. Men nu er det udelukkende positive tanker. Da jeg var selvstændig, sad jeg selv med aben, men nu skal jeg jo ikke selv eksekvere, siger Birgit Aaby.

Savner du ikke at eksekvere?

- Nej, for jeg er jo stadig så tæt på projekterne, og jeg kan godt være med til at eksekvere, hvis jeg vil.

Hvad gør du for at koble af og tænke på noget andet end arbejde?

- Det har jeg aldrig rigtig gjort. Men jeg løber 10 kilometer næsten hver dag. Eller det vil sige, med tiden er det mere blevet til en gåtur, griner Birgit.

Birgit Aaby i en sjælden afslapningsstund i hjemmet i Bagsværd. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

- Jeg skal være glad, skide være med resten

I øjeblikket er Birgit Aaby med i syv projekter, som hun af den ene eller anden årsag har fundet grund til at investere penge og ikke mindst tid i.

Og det drejer sig ikke kun om penge.

- Selvfølgelig vil jeg gerne tjene penge. Ingen tvivl om det. Men jeg investerer i det team, der er, siger Birgit Aaby.

Der skal være kemi, understreger investoren. For hun kaster ikke kun penge i projektet. Hun investerer også tid. Masser af tid. Og hun engagerer sig.

- Derfor skal jeg have lyst til at være sammen med dem, også når vi ikke taler forretning. Når jeg går derfra, så skal jeg være glad, så skide være med resten.

- Selvfølgelig vil de klare det uden mig

Og Birgit Aaby er glad i øjeblikket, for hun er med i nogle projekter, der fungerer for hende. Blandt andet med Christian Mygh og Jonathan Kamstrup, der står bag virksomheden Rec Watches, og Christina Jørgensen og Regitze Ericsson, der under navnet 'Chriis' laver soyais.

Alle fire har i Løvens Hule overbevist Birgit Aaby om, at de var værd at investere i.

- Jeg har lavet alt med dem. Jeg har været med til at ansætte for dem, og vi har sat os ned og set på, hvordan man laver et budget. De ved, at de kan ringe til mig 24 timer i døgnet, siger Birgit Aaby.

- Det er nogle unge mennesker med den vildeste energi. De er superkloge, og de giver mig en masse.

Derfor kaster Birgit Aaby sig også 100 procent ind i projekterne.

- Men det er dem, der gør det. Nogle gange siger de, at de ikke kunne klare det uden mig, men det passer ikke. Jeg giver dem ro og støtte, men det er dem, der eksekverer, og selvfølgelig ville de klare det uden mig, men det ville måske bare tage lidt længere tid, lyder det fra Birgit Aaby.

Det personlige engagement i de enkelte projekter er dog med til et sætte en grænse for Birgit Aaby, der ellers har lysten til at give sig i lag med endnu flere iværksætterier.

- Jeg skal til at finde ud af, om jeg har plads til flere projekter. Det er en afvejning. Jeg er måske der, hvor jeg skal sige, at jeg ikke kan nå mere, siger Birgit Aaby, inden hun er fremme ved næste møde på dagsordenen.

- Nu er jeg fremme. Du har, hvad du skal bruge, ikk? Hej hej.

Og så er interviewet slut.

Se med når Løvens Hule løber over skærmen på DR1 klokken 20.45. Du kan også se de seneste afsnit på DR TV.