Rengøringsgigant gør regningen op efter hackerangreb: Koster op mod 800 milioner kroner

En måned efter angrebet er ISS endnu ikke færdige med at rydde op.

Den danske servicevirksomhed ISS beskæftiger omkring 500.000 personer verden over med blandt andet rengøring og kantinedrift. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det har kostet den store danske virksomhed ISS dyrt at blive ramt af et hackerangreb.

DR kunne i sidste måned afsløre, at selskabet, der verden over beskæftiger omkring en halv million medarbejdere, i februar var blevet ramt af et ransomware-angreb af typen Ryuk.

Der er tale om et angreb, hvor bagmændene låser virksomhedens computere og systemer og forlanger en løsesum for at låse op igen.

Selskabet er stadig i gang med at rydde op og genoprette it-systemerne, og først nu er ISS i stand til at gøre omkostningerne op.

Virksomheden forventer, at angrebet kommer til at koste dem mere end 300-500 millioner kroner. Derudover har angrebet ramt it-systemerne så hårdt, at der skal genoprettes for yderligere 150-300 millioner kroner.

Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse ifølge Euroinvestor.

Regningen ender dermed på op mod 800 millioner kroner i 2020.

Aktier har styrtblødt

- Vi har nu genvundet kontrollen over langt størstedelen af vores it-infrastruktur og relancerer systematisk forretningskritiske systemer omend med nogle reducerede funktionaliteter, skriver selskabet.

ISS oplyser også, at forventningerne til 2020 sløjfes, og udbyttet stilles i bero som en konsekvens af udbruddet af coronavirus.

DR har henvendt sig til ISS, men selskabet har afvist at kommentere yderligere.

Den hårdt pressede virksomhed har mistet over halvdelen af dens værdi på fondsbørsen siden årsskiftet, skriver Euroinvestor.

Formentligt russiske bagmænd

Angrebet, som ramte ISS, er et ransomware-angreb af typen Ryuk. Bagmændene er efter alt at dømme fra Rusland, fortalte Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert hos CSIS, da DR afslørede angrebet tidligere på måneden:

- Det, vi kigger ind i her, er formentligt en russisk gruppe af organiserede kriminelle, som gennem lang tid har rettet deres fokus på store og mellemstore virksomheder, lød vurderingen.

Med angrebet på ISS er det anden gang på to år, at en stor dansk virksomhed rammes af et alvorligt ransomware-angreb.

Sidste år blev høreapparatkoncernen Demant ramt af et lignende ransomware-angreb, der kostede selskabet op mod 650 millioner kroner.