Renter er for mange ren volapyk

Fire ud af 10 unge på 18 og 19 år ved ikke, hvad rente er, og hver femte tror, at afdragsfrie lån er gratis. Og forældrene er ikke meget bedre.

Fire ud af 10 unge på 18 og 19 år ved ikke, hvad rente er, og hver femte tror, at afdragsfrie lån er gratis. Og forældrene er ikke meget bedre.

Både unge og deres forædre har store huller i deres om økonomi. Det skriver Berlingske Business i dag.

Analysevirksomheden Zapera har foretaget en rundspørge blandt 18-19 årige og deres forældre for Danske Bank.

Her kommer det frem, at fire ud af 10 unge på 18 og 19 år ikke ved, hvad rente er, og hver femte tror, at afdragsfrie lån er gratis. Forældrene er ikke meget bedre.

Renter, gebyrer og ÅOP - volapyk for mange

De 18-19 årige siger generelt, at de er fornuftige og forsigtige, når de bliver spurgt om deres egen økonomi. For eksempel siger de fleste, at deres månedlige udgifter ikke kommer bag på dem, og de fleste overtrækker kun sjældent deres konto.

Alligevel kan kun 58 procent svare rigtigt på, at rente er prisen for at låne penge.

De 18-19 årige og deres forældre blev i undersøgelsen også bedt om at udpege den billigste af tre enkle måder at låne 3.000 kroner på. Lånet skulle løbe to uger.

To af mulighederne havde et gebyr, mens den tredje havde en lidt højere rente. Den tredje mulighed var klart billigst, men det kunne kun 47 procent af de unge påpege.

De unge kender heller ikke nøgletallet ÅOP, som ellers kunne hjælpe dem rundt i junglen af lån og gebyrer. Kun 31 procent ved, hvad det er.

ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og begrebet afslører samtlige omkostninger, der er forbundet med et lån. ÅOP gør det derfor muligt at sammenligne prisen på lån.

Forældrene er ikke meget bedre

Afdelingsdirektør Morten Albæk fra Danske Bank mener, at mange af de unge er for dårligt klædt på til at vælge mellem de forskellige former for forbrugerkredit.

Det skyldes i høj grad forældrene, som heller ikke kan bryde bankernes net af udlånsmuligheder og indviklede begreber.

Næsten en tredjedel af forældrene er ikke i stand til at udpege det billigste lån, når de bliver stillet over for tre muligheder, og hver fjerde kender ikke begrebet årlige omkostninger i procent.

Selvom de fleste banker tilbyder de unge rådgivning, er det kun 44 procent af de 18-19 årige, der har talt med banken om privatøkonomi det seneste år.

Facebook
Twitter