Rentestigningerne æder prisfald på boliger op - og mere til

De høje renter æder prisfaldet på boligerne op og efterlader førstegangskøbere i svær situation, forklarer boligøkonom.

Ifølge seneste tal fra Boligsiden er boligpriserne faldet i samme hurtige tempo, som da de steg mest under coronakrisen. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix Denmark)

Historier om boligpriser i frit fald har længe taget overskrifter i medierne og været et samtaleemne ved køkkenbordene rundt omkring.

Men selvom boligpriserne er faldet, er det faktisk blevet dyrere at købe hus.

For husene falder ikke nok i pris til at gøre det op for de renter, der er rykket fra omkring 1,5 procent for et fastforrentet lån med afdrag over 30 år til i dag at ligge på 5 procent.

- Det er en meget markant rentestigning, vi har set. Og det er jo noget, der virkelig kan mærkes i budgettet, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

- Rentestigningerne kommer jo oven i alle mulige andre negative ting, som rammer os alle sammen og i særdeleshed også boligkøberne lige nu.

Faktisk har vi aldrig set så markante ændringer på så kort tid, som vi har det seneste år, konstaterer Mira Lie Nielsen.

Derfor har hun lavet et regneeksempel, der viser, hvad forskellen er for et huskøb nu i forhold til starten af 2022.

På regneeksemplet her vil man samlet set have betalt omkring 850.000 kroner mere for ejendommen efter 30 år med de nuværende rentesatser, end hvis renterne var blevet på samme niveau som for et år siden.

Faktisk skulle huset i vores eksempel falde helt ned til 2,4 millioner kroner, før man ville kunne nøjes med en månedlig betaling omkring de 12.800 kroner, som lånet kostede for knap et år siden. Det svarer til, at boligen skulle falde 20 procent i pris.

Men der er ikke udsigt til så store fald her og nu, siger Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

- Boligmarkedet er en supertanker. Det tager noget tid at vende skuden, og man kan sige, vi kommer fra en periode med rigtig, rigtig høj fart. Mange, som har solgt deres hus, har jo brug for et nyt sted at bo. Det er ligesom det, der har holdt hjulene i gang.

Førstegangskøbere har det sværest på boligmarkedet

Men det er ikke alle grupper i samfundet, der rammes lige hårdt af den nuværende situation på boligmarkedet.

Mira Lie Nielsen er boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit og har været det i snart syv år. Men aldrig har hun oplevet et så kontrastfyldt år på boligmarkedet som 2022. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Det seneste års rentestigninger giver især problemer for dem, der prøver at komme ind på boligmarkedet, forklarer Mira Lie Nielsen.

- Førstegangskøberne rammes, fordi de ofte ikke har nogen særlig stor formue med sig. De har brug for rigtig høj belåning. Så meget som de stort set kan.

Især de unge førstegangskøbere kigger efter bolig i nærheden af storbyerne, hvilket ikke ligefrem gør boligkøbet billigere.

- Ofte vil de gerne købe i de dyre områder, og så betyder renterne, at fordi priserne ikke er faldet så meget endnu, så betyder det, at man slet og ret ikke kan købe længere.

Ifølge Boligsidens seneste opgørelse er priserne på en villa eller rækkehus faldet med 1,3 procent i det forgangne år, mens faldet på ejerlejligheder ligger på 3,2 procent.