Restauranterne må åbne før tid - men branchen er stadig 'frygteligt bekymret'

Coronapasset kan få mange til at blive væk, vurderer brancheforening.

(ARKIV) Restauranternes brancheorganisation er bekymret forud for genåbning i næste uge. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der er glæde over, at politikerne i går valgte at fremrykke genåbningen af restuaranter med mere end to uger, så de må åbne for indendørsservering allerede fra på onsdag - 21. april.

Men der er ikke bare et lille hår i suppen. Der er faktisk en større hårtot.

Det fortæller Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør for hotellerne og restauranternes brancheforening, Horesta.

For selv om fremrykningen kan være med til at skæppe godt i de slunkne restaurantkasser, så føles særligt én ting som et mareridt i vågen tilstand:

- Vi er stadig frygteligt bekymrede for coronapasset, og om det er en 'showstopper', der betyder, at gæsterne bliver væk, siger hun.

Det bliver nemlig ikke ligeså nemt at gå på restaurant, som dengang corona kun var noget, man hældte gennem svælget.

Gæsterne skal nemlig booke bord inden, og så skal de fremvise en negativ coronatest, der er maksimalt 72 timer gammel, hvis de skal serviceres indendørs.

Kirsten Munch Andersen, hvorfor er du så bekymret? Folk er vel klar over, at de skal bruge coronapas mange steder og ikke kun på restauranter?

- Vi håber bestemt, at danskerne har indrettet sig og har et friskt coronapas i lommen. Men det, vi desværre har set, er, at halvdelen er blevet væk på nogle af steder, der er åbnet med krav om coronapas. Det gælder for eksempel forlystelsesparker og zoologiske anlæg, siger den politiske direktør i Horesta.

- Vi ved også, at mere end halvdelen af restaurantbesøg sker impulsivt, og så er det ikke sikkert, at du har et frisk coronapas i lommen, siger hun.

Kendiskok jubler

Bekymringsrynkerne er til gengæld ikke til at spore hos Anders Aaagard, der ejer restaurantkæden Madklubben og er kendt fra TV3-programmet Masterchef.

- Er det ikke fantastisk?, udbryder kendiskokken.

- Det har vi godt nok ventet på i rigtig, rigtig lang tid, siger han.

Han hæfter sig blandt andet ved, at man ikke længere skal have et gyldigt coronapas, og at man komme frisk og frejdig ind for gaden, hvis man vil spise sin bøf udendørs.

- Det er et skridt i den helt rigtige retning, siger Anders Aagaard.

Hvad tænker du om den praktiske opgave i, at gæsterne skal have et gyldigt coronapas for at spise inden for?

- Det er jeg slet ikke i tvivl om, at vi nok skal få løst, siger kokken, der også lover, at restauranten er klar til en lyngenåbning om fem dage.

- Det sidste år har lært mig, at man skal være klar til at reagere på et splitsekund, så jeg vil opfordre alle danskerne til at gå ud og købe skiundertøj, så de også kan sidde uden for og nyde god vin og mad fra på onsdag, lyder salgstalen fra ejeren af Madklubben.

Der er ikke sat fast dato på, hvor længe coronapas skal være et krav for at gå på blandt andet restaurant.

Men aftalepartierne blev allerede i marts enige om drøfte erfaringerne med coronapasset og dets fremtid senest i juni.

De er også enige om, at der skal være en solnedgangsklausul for coronapasset for alle andre ting end turisme og rejser. Det betyder, at der skal være en politisk besluttet slutdato, der lægger coronapasset i graven.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk