Retssager mod Uber-chauffører kaotisk fra start

De to sidste afhøringer af Uber-chauffører forløb her til morgen i Københavns Byret. Begge erkender, at have kørt for Uber - men ikke, at de har kørt taxi-kørsel.

De seks Uber-chauffører nægter sig skyldige i at have kørt taxi-kørsel. (Foto: © Kai Pfaffenbach / Reuters © Scanpix)

Der var - igen - kaotiske tilstande, da sagerne mod de seks Uber-chauffører her til formiddag skulle fortsætte i Københavns byret.

Foran retslokalet var fagforeningsfolk, jurastuderende, Uber-folk og pressen stimlet sammen i en tætpakket kø, der rummede langt flere end der var plads til i det lille retslokale.

Det var anden retsdag i sagen, hvor de fire første Uber-chauffører blev afhørt i slutningen af april. To af dem nægtede at udtale sig, mens de to andre forklarede, at de ganske rigtigt havde kørt med passagerer for Uber, og også havde tjent penge på turene.

Alle nægter sig skyldige

Alle seks chauffører nægter sig dog skyldige i at have kørt taxi-kørsel - og kun den ene af de to chauffører, der i dag blev afhørt, ville udtale sig i retten.

Selv om der blot er tale om små bødesager med bøder på få tusinde kroner, er sagerne samtidig prøvesager for, om det overhovedet er lovligt at køre som chauffør for den kontroversielle Uberpop-tjeneste i Danmark.

Derfor er sagerne også et startskud for den danske udgave af den stribe af retssager, der er fulgt i halen på Ubers ekspansion i Europa.

Sagerne omhandler alle Uberpop-tjenesten, hvor private bilister kører taxi-agtig kørsel i deres egne private biler, uden de vanlige tilladelser og kørekort. Uber kalder selv konceptet for samkørsel.

Erkender Uber-kørsel

Den chauffør, der afgav forklaring i dag, kunne fortælle, at han kørte som Uber-chauffør i sin fætters bil, og samlede en passager op, der havde anmodet om turen via Uber-appen.

Han kunne dog ikke forklare, hvor meget han præcist tjente på turen.

Chaufføren forklarede desuden, at den tur, hvor han blev taget af politiet, var første gang nogensinde, han kørte for Uber.

Afhøringerne bød også på forklaringer fra de to betjente, der havde standset de to Uber-chauffører. Her forklarede begge, at de havde standset chaufførerne med passagerer i bilen, og at passagerne i begge tilfælde havde forklaret, at de havde bestilt turen via Uber-appen.

'Det er mine venner'

Den ene betjent forklarede desuden, at den Uber-chauffør han standsede, i første omgang havde forklaret, at han blot kørte med nogle af sine venner. Han ændrede dog forklaring, da passagerne forklarede, at han var Uber-chauffør.

Sagen fortsætter hele dagen, og der kan falde dom mod de seks chauffører senere i dag. Sagen ventes dog anket.

I aften sender DR2 programmet "Uber eller ej " klokken 23.05. Her undersøger Lasse Spang Olsen for og imod og slutter foran retten i dag.

Facebook
Twitter