Retssager tager meget længere tid

Det kræver stadig større tålmodighed, hvis du havner i en retssag. Civile sager tager i dag i gennemsnit ni måneder. Og det er langt mere end i 2007, hvor der faldt dom efter fem måneder.

Der er lang ventetid hos domstolene. (Foto: creationc © Stock.xchng)

Domstolene er stadig længere tid om at få afgjort retssager. De seneste tre år er sagsbehandlingstiden steget markant i stort set alle typer af retssager.

Almindelige civile retssager er blandt dem, som tager længst tid. I 2007 tog de 162 dage i gennemsnit, men nu tager det hele 280 dage i gennemsnit.

Måtte vente over tre år

Og nogle sager trækker endnu længere ud. Erhvervskonsulenten Michael Jensen måtte vente i over tre år, før han fik dom i sin sag, som først var i byretten og siden i landsretten.

- Jeg har brugt rigtig lang tid og mange ressourcer på det. Det har virkelig været hårdt, siger Michael Jensen, der lever af at sælge mobiltelefoner til erhvervskunder.

Hans gamle arbejdsgivere krævede 850.000 kroner af ham, da de mente, at han uretmæssigt havde taget nogle af deres kunder, da han startede sit eget firma.

Konkurs hvis han blev dømt

Hvis han blev dømt til at betale, så ville hans nystartede firma formentlig gå konkurs, og så ville han og familien blive nødt til at flytte fra huset.

- Det er så dårligt et retssystem. Det kan jo ikke være rigtigt, at man skal gå i tre og et halvt år og vente på, om man er købt eller solgt, siger Michael Jensen, der endte med at blive fuldstændig frikendt i landsretten i april i år.

Og sælgernes fagforening Business Danmark mener, at sagsbehandlingstiderne er uacceptabelt lange. Fagforeningen kører mange civile sager for medlemmer, der er blevet uretmæssigt fyret eller mangler at få udbetalt flere måneders løn fra arbejdsgiveren.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at man skal gå og vente i 280 dage i gennemsnit på at få en afgørelse i almindelig civil sag, siger Bent Hansen, der er juridisk chef i sælgernes fagforening Business Danmark.

Lange ventetider giver problemer

Lønmodtagere, som lige pludselig står og mangler flere måneders løn, kan komme i store økonomiske problemer. Og problemerne bliver kun større af, at de skal vente i mange måneder på at få en afklaring.

- Det gør, at vi nogle gange må spørge medlemmerne, om de er villige til at gå i usikkerhed i så lang tid. Og det sker, at vi så siger, at det kunne være, at de skulle indgå et forlig for et mindre beløb, så de får penge på et tidligere tidspunkt. Også selv om de egentlig stod til at vinde en retssag, siger Bent Hansen.

Hos Domstolsstyrelsen erkender direktør Adam Wolf, at sagsbehandlingstiderne i byretten i øjeblikket er uacceptable. Og han undskylder stigningen i ventetiden med, at finanskrisen har medført ekstraordinært mange sager.

- Finanskrisen gjorde, at byretterne blev væltet af en meget stor stigning i antallet af især fogedsager og konkurssager, siger Adam Wolf.

Lover kortere ventetider

Men han lover, at der er kortere ventetider på vej i retssalene. Sidste år fik domstolene nemlig en ekstrabevilling, så der kunne ansættes 200 ekstra medarbejdere til at få bugt med de store bunker af sager.

Og de seneste tal fra maj måned viser da også, at bunken af uafsluttede sager for første gang længe er begyndt at blive mindre. Så selv om sagsbehandlingstiden stadigvæk stiger, så forventer han, at den snart vil begynde at falde.

Ekstrabevillingen varer til slutningen af 2011, og til den tid forventer han, at der er kommet styr på sagsbehandlingstiderne, fordi bunken af uafsluttede sager er blevet fjernet.

- Vi satser alt på, at vi får nedbragt bunken af sager til en normal størrelse i løbet af det næste halvandet år, siger Adam Wolf.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk