Retten i Dubai dømmer formodet milliardsvindler til udlevering til Danmark

Dommen kan dog ankes til en højere retsinstans i Dubai.

Endnu et punktum er sat i retsopgøret mod Sanjay Shah. (Foto: © Christopher Pike, Associated Press)

Endnu et spektakulært kapitel er skrevet om den sag i Danmark, som nok har givet flest grå hår til medarbejderne i den danske skatteforvaltning. Nemlig danmarkshistoriens største svindelsag – udbytteskandalen.

Den britiske forretningsmand Sanjay Shah skal udleveres til retsforfølgelse fra Dubai til Danmark, hvor han er tiltalt for at have lænset den danske statskasse for cirka ni milliarder kroner i udbytteskat. Det har retten i Dubai i dag afgjort.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for DR Nyheder.

Sagen er dog ikke endelig afgjort, da Sanjay Shah anker dommen til en højere retsinstans, oplyser en talsmand fra hans forsvar.

Men trods det glæder dagens dom den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M).

- Det er en stor sejr for Danmark, at Sanjay Shah nu er blevet dømt til udlevering. Det har krævet en ihærdig indsats fra det danske diplomati at nå hertil og et konstruktivt samarbejde med de emiratiske myndigheder. Nu må vi afvente, om sagen ankes.

- Forhåbentligt er vi i dag kommet et stort skridt nærmere at stille Sanjay Shah til ansvar i udbyttesagen, siger ministeren i et skriftligt svar.

Sanjay Shah har været fængslet siden starten af juni, hvor han blev anholdt og nægtet kaution.

DR Nyheder forsøger at få begrundelsen for udleveringen og kommentarer fra sagens parter. Sanjay Shahs danske forsvarer, Kåre Pihlmann, ønsker ikke at udtale sig, før han har læst sagens præmisser.

Den britiske forretningsmand har kunnet leve i Dubai i fred for myndighederne i flere år, selv om han i 2015 blev udpeget som den formodede bagmand bag historiens største svindelnummer mod den danske statskasse.

Friheden varede dog ikke ved. I begyndelsen af juni måtte Sanjay Shah skifte sit liv i luksus ud med en fængselscelle.

Her sidder han stadig syv måneder senere, mens han overværer et juridisk tovtrækkeri mellem anklagemyndigheden i Dubai og hans forsvarer, Ali al Zarooni.

Sagen ramte sit næste klimaks i september, hvor en dommer afviste at udlevere den formodede svindler til Danmark.

DR Nyheder kunne kort tid efter afsløre, at dommerens afvisning af sagen byggede på, at retten manglede dokumenter fra de danske myndigheder.

- Hvad det anmodende land har indleveret, er et notat med et resume af den udførte efterforskning. Det har ikke indleveret de påkrævede kopier af efterforskningsrapporter, skrev sagens dommer i sin kendelse.

Siden retssagen har Rigsadvokaten sendt 600 sider dokumentation til Dubai om efterforskningen af udbyttesagen.

Sagen skulle gå om

De vilde udviklinger i sagen var dog ikke slut med det. Dommen blev anket til øverste retsinstans i Dubai, som sendte en juridisk kindhest af sted mod det arbejde, der lå til grund for afvisningen af at udlevere Sanjay Shah til Danmark.

Domstolen valgte nemlig, at sagen skulle gå om, og ifølge afgørelsen, som DR Nyheder er i besiddelse af, har retten lagt vægt på, at konklusionen om, at der manglede dokumenter, ikke var tilstrækkeligt underbygget.

Derudover skriver appelretten, at afgørelsen ikke fik en underskrift fra retspræsidenten.

Nu er sagen så behandlet på ny, og hvis Sanjay Shah ender med at blive udleveret til Danmark, skal han for Retten i Glostrup næste sommer.

Hvad er han tiltalt for?

Sanjay Shah har været under efterforskning, siden de danske myndigheder i 2015 opdagede, at milliarderne var fosset ud af statskassen mellem 2012 og 2015.

Da boet var gjort endelig op, lød det fra de danske skattemyndigheder, at udenlandske svindlere havde lænset Danmark for 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.

Sanjay Shah var ifølge myndighederne hovedmanden bag den formodede svindel, og han er i alt tiltalt for groft bedrageri for mere end ni milliarder kroner.

Ifølge de danske myndigheder var svindlen nøje planlagt, da han sammen med en anden brite ved navn Anthony Mark Patterson uberettiget tiltuskede sig milliarder af kroner i refusion af udbytteskat.

Den britiske forretningsmand har nægtet sig skyldig i de alvorlige anklager imod ham. Han har i stedet udnyttet et hul i lovgivningen, har Sanjay Shah sagt til Børsen.

I samme interview gav han også udtryk for, at han ikke frygtede en dansk fængselscelle, og at han maksimalt kunne se frem til tre år på vand og brød.

- Jeg vil sidde i fængselscellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlænge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget, siger han og fortæller, at de danske myndigheder har vist ham cellen, hvor han skal afsone.

- Cellerne har mikrobølgeovn, tv, køleskab og en Playstation, så de sagde, "hvor slemt kan det egentlig være, sagde han i interviewet fra 2020.