Revisionsfirma brød loven: Kunne have stoppet Amanda Jacobsens millionsvindel

Revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers brød loven revisorloven og tilbageholdt bevidst oplysninger i svindelsagen mod Amanda Jacobsen.

Revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers brød revisorloven og tilbageholdt bevidst oplysninger i svindelsagen mod Amanda Jacobsen.

Revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers brød revisorloven og tilbageholdt bevidst oplysninger i svindelsagen mod Amanda Jacobsen.

Interne rapporter og mails, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, viser at det store revisionsfirma bevidst tilbageholdt oplysninger om, at Gate Gourmet ikke havde betalt afgifter af alkoholsalg i 16 måneder. Afgifter, der løber op i et beløb på over 90 millioner kroner.

Den tidligere direktør Amanda Jacobsen blev i sidste uge idømt tre et halvt års fængsel for at have stjålet 130,5 millioner kroner fra arbejdsgiveren, Gate Gourmet, der laver flymad.

PWC kunne have stoppet bedrageriet

Men Amanda Jacobsens bedrageri kunne have været stoppet langt tidligere, hvis Gate Gourmets revisionsfirma PriceaterhouseCoopers havde gjort deres arbejde.

Det mener professor i erhvervsjura Lars Bo langsted:

- Hvis PWC havde bedt Nordea om nogle flere oplysninger omkring de bevægelser, der havde været, så kunne det have været afsløret tidligere, og det vil sige, at bedrageriet kunne have været meget mindre, siger han til DR Nyheder.

Revisionsfirma brød loven

DR Nyheder er kommet i besiddelse af en rapport fra det schweiziske revisionsfirma BDO, der undersøgte sagen om Amanda Jacobsens bedrageri. I rapporten konkluderer de, at PricewaterhouseCoopers i de tre år, hvor bedrageriet stod på aldrig bad Gate Gourmets bank Nordea om at få en bekræftelse på, at alt var, som det skulle være på firmaets konto. Læs uddrag fra BDO's rapport

Ifølge Lars Bo Langsted er det i direkte strid med loven.

- Hvis det er sådan, at de hverken har indhentet oplysninger fra banken, eller har set kontoudtog eller har sikret sig andet revisionsbevis, som er tilstrækkeligt stærkt, så har man handlet i strid med revisorloven, forklarer han.

Hjalp med at tilbageholde skatteoplysninger

I 2010 kom Gate Gourmet i problemer, fordi de ikke har betalt afgifter af et salg af øl, vin og spiritus for 93,8 millioner kroner. Gate Gourmet hyrer her Leif Skytte, der er partner hos PricewaterhouseCoopers til at hjælpe dem med sagen. I en intern mail mellem Amanda Jacobsen og Skytte Skytte skriver revisoren:

"…Det ser nemlig tilsyneladende noget anderledes/værre ud med vedr. aftalen mellem GG Northern Europe (red. Gate Gourmet Northern Europe) og Norweigan, men dette nævner jeg bevidst ikke noget om i teksten til Skat", står der i den interne mail. Læs uddrag af den interne mail

I retten i tirsdags kom det desuden frem, at PricewaterhouseCoopers har betalt Gate Gourmet fem millioner kroner for at undgå, at sagen endte i retten.

DR Nyheder har været i kontakt med PricewaterhouseCoopers, men de ønsker ikke at udtale sig.