Revisorer: En glidebane at Skat køber lækkede oplysninger

Der er en "fremmed fugl" i Danmark, når myndigheder som Skat køber adgang til lækkede informationer, mener Advokatrådet.

Skat betaler den anonyme kilde et etcifret millionbeløb for at få adgang til informationerne om 500-600 danske skatteydere i de såkaldte Panamapapirer. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Skat har fået lov af skatteministeren til at købe en række lækkede oplysninger om danske skatteydere, der befandt sig i de såkaldte Panamapapirer.

Oplysningerne kan være fremskaffet på ulovlig vis, og Skat kender ikke kildens identitet. Dét bekymrer brancheorganisationen Danske Revisorer (FSR).

- De ved ikke, hvem kilden er. De ved ikke, hvordan han har fået det - og dét, at han vil være anonym, synes jeg lugter lidt, siger Mette Bøgh Larsen, der er skattechef i FSR.

- Vi kan godt forstå, at skattemyndighederne og politikerne ser denne her mulighed – måske også for at rette op på Skats renommé og vise, at de gør noget. Men det er altså en glidebane, lyder det.

Mette Bøgh Larsen påpeger også, at der er tale om personer, som ikke nødvendigvis har gjort noget ulovligt ved at have konti i Panama.

Derudover er der også spørgsmålet om, hvor grænsen går. Hvad vil Skat for eksempel gøre, hvis en person henvender sig til Skat og tilbyder af fremskaffe oplysninger lige så interessante som dem i Panamapapirerne. Muligvis på ulovlig vis?

- Det er jo skridtet videre, og man kan komme længere ud, så vi er nødt til at finde en balance. Vi skal have pengene i kassen, og alle skal betale det, de skal, men vi skal også sikre os, at det foregår på en ordentlig måde, siger Mette Bøgh Larsen.

Advokater: En fremmed fugl

I Advokatrådet ser formand Peter Fogh ikke de store retssikkerhedsmæssige udfordringer for de 500-600 danske skatteydere, som ifølge Skat figurerer i de indkøbte papirer.

Det er nemlig Skats behandling af informationerne, der skal sikre de omtalte personers retssikkerhed. Han opfordrer dog alligevel myndighederne til at udvise en vis varsomhed i forhold til at betale for oplysninger.

- Det er jo en lidt fremmed fugl i Danmark, at man fra det offentliges side betaler penge for at få oplysninger, siger han.

- Man har gjort det i Tyskland i nogle tilsvarende situationer, men det er ikke noget, vi har været vant til herhjemme, så det er da noget, vi synes, man skal passe på med at gå videre med.