Rift om billige studieboliger: Unge flytter i containere

Antallet af studerende er eksploderet, mens antallet af kollegiebeboere ikke er fulgt med.

I dag flytter de første studerende ind i de i alt 84 toværelses studieboliger indrettet i containere med plads til 164 studerende på Refshaleøen i København. (© DR Nyheder)

I dag flytter de første studerende ind i en nyopført containerby på Refshaleøen i København. Mere end 2.000 studerende har søgt om en af de i alt 84 boliger til en husleje på under 4.000 kroner.

Så hvis du som kommende studerende har planer om at skulle bo billigt på et af landets kollegier, skal du nok allerede nu i gang med boligsøgningen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i landets fire store studiebyer, København, Aarhus, Aalborg og Odense, fra 2010 til 2017 er kommet næsten 40.000 flere studerende på de videregående uddannelser.

Imens er antallet af studerende, der bor i en kollegiebolig, kun steget med godt 2.700 i de fire byer.

Så der er hårdt brug for studieboliger, der er til at betale, siger Rasmus Okholm-Hansen, daglig leder hos CIU, som administrerer ventelister med studieboliger for studerende i hovedstaden.

- Antallet af ansøgninger er stigende år for år, og det er historisk højt. Boligmarkedet er langt mere presset, end det har været tidligere, og desperationen er stigende, siger han.

Selvom sensommeren ved studiestart er højsæson for studerende, der med lys og lygte leder efter et sted at bo, så mærker CIU også her i vintermånederne et kraftigt pres.

- I øjeblikket er der også i lavsæsonen mange tusinder studerende, der mangler et sted at bo, og mange af de nye boliger der bliver opført, er simpelthen alt for dyre, siger han.

Containerboliger til små 4.000 kroner

Et af de steder, hvor man forsøger sig med alternative løsninger for et skaffe billigt tag over hovedet hos de mange studerende, er i den nyopførte containerby på Refshaleøen i København.

I dag flytter de første studerende ind i de i alt 84 toværelses studieboliger indrettet i containere med plads til 164 studerende.

Næsten 2.300 personer har ansøgt om at blive beboere i boligerne, der koster lidt under 4.000 kroner om måneden, og som har plads til to beboere per container.

De nye beboere får lov til at flytte ind, fordi en ny planlov vedtaget i år betyder, at midlertidige ungdomsboliger kan blive stående i ti år på områder, hvor der ikke er planlagt byudvikling.

- Containerboliger løser nogle menneskers meget akutte problem, og på den måde er det et tiltag, vi hilser velkommen, siger Rasmus Okholm-Hansen fra CIU og fortsætter:

- Men de kan ikke løse problemet alene. Der skal laves planer for at bygge betalelige ungdomsboliger i et endnu større omfang, end vi har set før, og det vigtige er både omfang og prisen, siger han.

Boligøkonom frygter slum

Samme vurdering lyder fra Morten Skak, der er boligøkonom og lektor emeritus ved Syddansk Universitet.

Som en midlertidig løsning kan studerende i containere være en hjælp, men han advarer samtidig om at gøre byggerierne permanente.

- Det, man kan frygte, er, at vi laver nogle lavkvalitetsboliger, som bliver hængende, sådan så vi generelt forringer boligstandarden. Hvis der fortsat vil være pres på boligerne, så kan der være en tendens til at bevare sådanne boliger, og så ender det måske med at blive noget slum ud i fremtiden.

I stedet for midlertidige løsninger bør de ansvarlige politikere tænke i helt andre baner, mener Morten Skak.

Boligmarkedet i de store byer er i dag så presset, at det kan være svært at finde betalelige boliger for unge og studerende, der er optaget på en uddannelser i netop de byer, hvor priserne på boliger og byggegrunde til nye studieboliger er allerhøjest.

Hvis uddannelserne i stedet lå uden for byerne, ville de unge i mindre grad skulle bo de dyreste steder, siger han.

- Måske ville det være mere fornuftigt at overveje at udflytte studiepladser, så vi får de studerende koncentreret nogle andre steder, siger han.

Facebook
Twitter