Rige danskere gemmer 150 milliarder i skattely

Danske statsborgere har skjult formuer på mellem 100 og 150 milliarder kroner væk på skattely, viser helt nye beregninger. Det betyder, at statskassen årligt snydes for mellem tre og fem milliarder kroner i indtægter.

De danske skattemyndigheder går glip af milliarder, der placeres i skattely i Seychellerne, viser nye beregninger. (Foto: Tilo Grellmann © Scanpix)

Mellem tre og fem milliarder kroner går hvert år uden om den danske statskasse og ender i stedet på skattely som følge af private danskeres skattesnyd.

Det viser helt nye beregninger, som lektor Niels Johannesen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet har lavet for DR.

- Det er selvfølgelig ikke nok til at finansiere hele det danske velfærdssamfund. Men der er tale om rigtig store beløb, som samfundet kunne bruge på eksempelvis at opføre nye skoler og hospitaler, siger Niels Johannesen.

DR dokumentaren I Skattely afslører her til aften, at det er let at finde rådgivning blandt skatterådgivere og –advokater til at snyde i skat og skjule penge i skattely som Seychellerne eller Bahamas.

DRs journalist er gået undercover som forretningsmand, der vil blive boende i Danmark og ”have sine penge til at række så langt som muligt”.

Og rådgiverne står nærmest i kø for – foran skjult kamera - at tilbyde ham avancerede selskabs- og fondskonstruktioner på skattely, så han slipper for at betale skat i Danmark.

Erfarne skatteeksperter betegner flere af forslagene som direkte ”ulovlige”.

Formue på op mod 150 milliarder

Og problemet er altså udbredt, viser Niels Johannesens udregninger, som er lavet på baggrund af studier fra blandt andre det internationale konsulentfirma Boston Consulting Group, Bank for International Settlements og den franske økonom Gabriel Zucman.

Disse studier anslår, at privatpersoner i alt har gemt formuer på globalt plan for omkring 6.000 milliarder dollar i skattely – hvilket i øvrigt svarer til otte procent af privatpersoners samlede finansielle formue på globalt plan.

Omkring halvdelen af de 6.000 milliarder dollar vurderes at være ejet af EU-borgere, og på baggrund af landefordelingen, som benyttes af Bank for International Settlements, anslår Niels Johannsen, at de 20 milliarder dollar er ejet af danske statsborgere.

Dertil skal lægges et ukendt beløb i form af den ikke-finansielle formue – såsom ejendomme, skibe og biler.

Niels Johannesen vurderer på den baggrund, at danske privatpersoners gemte formue i skattely kan opgøres til mellem 100 og 150 milliarder danske kroner.

Skøn på tre til fem milliarder

Og hvor stor en del af denne formue er så ikke blevet beskattet korrekt? Her må Niels Johannesen kaste sig ud i flere antagelser:

Han antager eksempelvis, at de gemte formuer stammer fra indkomster, som er blevet beskattede, og at ejerne derfor ”kun” snyder med skatten på kapitalindkomster – så som renteindtægter og kursgevinster.

Desuden antager han, at de gemte formuer årligt giver et afkast på fem procent, og at kapitalindkomster i gennemsnit beskattes med 50 procent.

- Et forsigtigt skøn for det danske provenutab på grund af privatpersoners skattesnyd i skattely er således omkring tre til fem milliarder kroner, konkluderer Niels Johannesen slutteligt i sine beregninger til DR.

Gigantisk skattecirkus

Afsløringerne i dokumentarudsendelsen har – allerede før første del blev bragt mandag aften – skabt stor debat. Lars Koch, skatteekspert og politikchef i ulandsorganisationen Ibis, mener, at udsendelsen kun viser toppen af isbjerget.

- Det er en skandale, at advokater og skatterådgivere hjælper danskere med at unddrage skat. Men dét, DR afslører, er kun toppen af et gigantisk internationalt skattecirkus, der koster både Danmark, EU og udviklingslandene tusinder af milliarder kroner, siger Lars Koch.

FacebookTwitter