Rige forældre presser unge ud af byerne

Forældrekøb får prisen på lejligheder til at stige. Førstegangskøbere kan ikke følge med

Karina Nicolaisen leder efter lejlighed. (Foto: © Max Robbin Jensen, DR)

Omkring 2.500 unge flytter i år ind i en lejlighed, som deres forældre har købt til dem.

Forældrekøb er blevet så populært, at det kan mærkes på priserne.

- Forældrekøb har betydning for lejlighedspriserne, især for de mindre lejligheder i størrelsesordenen 50-60 kvadratmeter. De lejligheder bliver dyrere end de ellers ville have været, siger Curt Liliegreen, Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.

Det er især i de store universitetsbyer, at forældrekøb er udbredt.

- Mange unge mennesker bliver hjulpet ind i det centrale København og Aarhus ved hjælp af forældrekøb. Men til gengæld er der en del unge, der ikke har lige så velstillede forældre, der bliver presset ud af byen, siger Curt Liliegreen.

Har ikke råd

En af dem der mærker konsekvensen på boligmarkedet er Karina Nicolaisen. Hun er formand for HK Ungdom, hun er færdiguddannet som kontorfunktionær for fjorten dage siden, og så har hun scoret sit første job - et vikariat.

Hun har tjek på det. Undtagen det der med at finde et sted at bo i København.

- Jeg er skrevet op i alle de boligforeninger man kan komme i nærheden af. Men jeg kan tidligst vente at få en lejelejlighed om fire år. Og den vil ligge et godt sykke udenfor byen, siger Karina Nicolaisen.

Karina Nicolaisen har været i banken for at høre, hvad hun kan købe en lejlighed for.

- Jeg er ude efter en lejlighed på omkring 50 kvadratmeter i København. Min bankrådgiver vurderer, at jeg kan købe en ejerlejlighed for maks 900.000 - og helst ikke over 800.000 kroner, siger hun.

Ikke en chance

Karina Nicolaisen vil helst bo i cykelafstand fra byen og arbejdspladsen. Allerhelst på Østerbro i København.

Her er da også mange lejligheder, der passer hende.

- En to-værelses lejlighed på 50 kvadratmeter med køkken og badeværelse, det er det man som enlig og som nyuddannet, har brug for, vurderer hun.

Men en lejlighed på 50 kvadratmeter på Østerbro er dyr. Og det skyldes blandt andet de mange forældrekøb.

- Små lejligheder på Østerbro koster dobbelt så meget, i forhold til det min bankrådgiver mener, jeg har råd til, siger Karina Nicolaisen.

Småt er dyrt

Små lejligheder er meget dyre. Og det skyldes blandt andet de mange forældrekøb.

Sorteper lander hos blandt andre kontorfunktionærer som Karina Nicolaisen.

- Førstegangskøbere, enlige, unge og folk der arbejder i fag med en lav indkomst, bliver ramt af det her. Det kan være kassedamen, buschaufføren, politibetjenten, sygeplejersken eller kontorfunktionæren. De bliver gradvist presset ud af lejligheds-markedet i København og Aarhus, siger Curt Liliegreen.

Hjælp

- Jeg kan godt forstå, hvorfor forældre gerne vil hjælpe deres børn til en lejlighed i byen. Hvis det var mine børn, ville jeg da også gøre alt for at hjælpe dem, siger Karina Nicolaisen.

- Men problemet er, at så står sådan nogle som mig, og kan ikke komme ind på boligmarkedet, siger hun.

- Når det handler om at få en ejerlejlighed i byen, så konkurrerer jeg med midaldrende mennesker med voksne børn. Mennesker der allerede har et hjem, allerede har skabt sig en formue. Det kan jeg ikke, siger Karina Nicolaisen.

Svært

- I dag er det en udfordring, når man ikke har en høj løn, at få en bopæl i det centrale Århus eller København. Det er blevet sværere, og det vil blive endnu sværere i fremtiden, siger Curt Liliegreen.

Og det hjælper ikke, at det også bliver sværere og dyrere, at få fingre i en leje-lejlighed tæt på byen.

- De må pendle ind over længere og længere afstande, i takt med at de bliver skubbet længere ud af byen, siger Curt Liliegreen.