Rigmand taber stort på spekulation

Rigmandsfamilie går mod strømmen. Familien tjente kassen under finanskrisen, men tabte stort da markederne vendte til det bedre.

Det er ikke alle, som kan glæde sig over optur på aktiemarkedet. (© Ap GraphicsBank)

Mens de fleste af alverdens aktieejere havde et godt 2009, led rigmanden Allan F. Andersen og hans familie enorme tab - hele 221 millioner kroner i minus blev det til.

Familien, der tidligere har ernæret sig gennem import af biler, fik ellers sin velvoksne formue til at vokse markant under finanskrisen, men dens ekstreme aktiespekulation har altså givet bagslag i det seneste regnskab.

Det skriver dagbladet Børsen.

Shortselling

Køge-familien blev milliardærer, fordi man i 2008 spekulerede i, at aktiekurserne ville styrtdykke. Dermed benyttede man den samme strategi, som også hedgefonde bruger, nemlig såkaldt short selling af aktier.

Det går i grove træk ud på, at man sælger aktier til én pris, uden at man reelt ejer dem, men ved enten at låne eller sikre sig, at man kan låne dem. Det sker med intentionen om, at man senere kan købe aktien til en lavere pris og så aflevere den tilbage. Stiger aktiekursen bliver short selling dog en dyr fornøjelse.

Og det er netop, hvad Allan F. Andersen og familien er løbet ind i. Sidste år steg de ledende danske aktier med 35 pct. Til sammenligning faldt de hele 46 pct. i 2008 og forgyldte dengang familien Andersen. Den risikable aktiespekulation har derfor forvandlet supergevinsten på 700 mio. fra 2008 til et tab på 221 mio. kr. i 2009.

Facebook
Twitter