Rigsrevisionen advarer: Skattevæsenets nye gældssystem bliver yderligere forsinket

Efter ministers løfte om prop i voksende gæld på 118 milliarder er nyt it-system fejlramt og forsinket, advarer kontrolorgan.

Det it-system, som skattevæsenet efter planen i år skulle bruge til at få sat prop i det voksende hul i pengekassen, har store problemer og bliver forsinket.

Bøder, afgifter og andre krav om betalinger samler lige nu støv hos stat, kommuner og offentlige virksomheder.

Men det it-system, PSRM, som skattevæsenet efter planen i år skulle bruge til at få sat prop i det voksende hul i pengekassen, har store problemer og bliver forsinket.

Det fastslår Rigsrevisionen i en ny redegørelse.

- Konsekvensen af den manglende fremdrift er, at der er risiko for, at tilslutningen fortsætter langt ind i 2020, og at ministeriet dermed først vil kunne inddrive gæld for alle fordringshavere med PSRM i slutningen af 2020 eller senere, skriver kontrolorganet.

Kun 47 ud af cirka 800 offentlige instanser, som mangler pengene, er helt eller delvist koblet op til systemet som det er nu.

Og imens vokser gælden år for år.

- Skatteministeriets tilslutning af fordringshavere til PSRM er blevet væsentligt forsinket i forhold til ministeriets forventninger og planer, og det er på nuværende tidspunkt usikkert, hvornår alle fordringshavere vil være tilsluttet PSRM, lyder det i redegørelsen.

Skulle inddrive ny gæld

Omkring en million danskere skylder tilsammen over 118 milliarder kroner.

Den massive gæld er opstået, efter at det hedengangne Skat måtte kaste håndklædet i ringen i forhold til det kuldsejlede automatiske inddrivelsessystem, EFI.

I begyndelsen af i år meldte tidligere skatteminister Karsten Lauritzen så ud, at det danske it-firma Netcompany havde afleveret den sidste del af det nye automatiske gældssystem, PSRM.

Det skulle ifølge Karsten Lauritzen sætte prop i hullet ved at sikre inddrivelsen af den nye gæld, der opbygges i 2019.

- Så i 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet, sagde ministeren i februar i Berlingske.

Men den udmelding holder ifølge Rigsrevisionens redegørelse ikke.

- Rigsrevisionen vurderer, at Skatteministeriet i starten af 2019 ikke havde sikret, at PSRM fuldt ud kunne understøtte ministeriets inddrivelsesopgave, skriver Rigsrevisionen.

Professor: Kan tage fem år mere

I løbet af 2018 satte Skatteministeriet gang i en såkaldt kontrolleret opstart, hvor man testede systemet på DR og trafikselskaberne Movia og Arriva.

I alt var 17 forløb planlagt, men kun de tre kom i gang til tiden, og der skete også fejl undervejs, lyder det i redegørelsen.

- En kodefejl i november resulterede i, at DR ved en fejl fik udbetalt den gæld, der var inddrevet på Movias fordringer, skriver Rigsrevisionen.

Søren Lauesen, der er professor emeritus ved IT-universitet i København, har set redegørelsen igennem. Ifølge ham er der langt igen, før systemet kan siges at være færdigt.

- Der kan godt gå fem år til for at få det hele passet til, så alle kommunerne er med, og fejlene er udrenset, siger han.

Ifølge redegørelsen er der også en hel del andre fejl med systemet, og Søren Lauesen hæfter sig særligt ved, at det kan tage tæt på 50 sekunder at kalde én enkelt sag frem fra systemet.

- Man plejer at sige, at sådan noget med at få en sag frem på skærmen bør tage under tre sekunder. Ellers begynder brugerens arbejde at gå langsommere, siger han.

Ifølge ham er det ikke nødvendigvis udviklerens skyld, men istedet skatteforvaltningen, der har bestilt systemet og løbende stillet krav til det.

- Ansvaret ligger hos Skat og de styrelser, der er blandet ind i det. Det er lidt trist, at man løber med hovedet under armen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk