Risikable lån har gjort Kimmies andelsbolig 100.000 kroner mindre værd

Det er meget vigtigt at undersøge økonomien i en andelsboligforening. Det kan koste dyrt, hvis lånene er risikobetingede.

Andelsboligerne går som varmt brød i disse tider.

Men boligformen er en risikabel forretning, fordi mange foreninger ikke har en særlig sund økonomi. Eksperter advarer mod, at for mange andelsboliger ender som gældsfælder.

For det kan ende med at give andelshaverne store lommesmerter eller en lang næse, når boligen sælges med en lavere værdi end først antaget.

Kimmie Birk købte sin andelslejlighed for to og et halvt år siden. Og allerede inden købet havde hendes andelsboligforening taget risikable lån.

Lejligheden kostede 535.000 kroner. Men foreningen har en renteswap på lånet, og det har direkte skadet værdien af Kimmies lejlighed. For desværre er renterne faldet de seneste år.

Det forklarer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, som Pengemagasinet på DR1 har fået til at se på foreningens økonomi.

Negativ værdi steget fra syv til 24 millioner

- Da Kimmie Birk købte lejligheden for to og et halvt år siden, var der en negativ værdi på syv millioner kroner (i andelsforeningen, red.). Kort tid efter var den negative værdi allerede vokset til 18,8 millioner. Og renterne er faldet rigtig meget det sidste halve år, så det betyder, at den nu har en negativ værdi på 24 millioner kroner, siger cheføkonomen.

Helt konkret har det gjort Kimmie Birks lejlighed 100.000 kroner mindre værd.

Kimmie Birk vidste godt, at økonomien i andelsforeningen ikke var helt i orden.

- Min første bank sagde faktisk nej til at låne mig pengene, fortæller hun.

Men lejligheden var billig og velholdt. Og så havde den en god beliggenhed. En uafhængig økonomisk rådgiver vurderede dengang, at de samlede månedlige udgifter på 4.500 kroner i værste fald kunne stige med 40 procent på grund af de risikable lån.

Rift om lejlighederne

Men foreningens økonomi kunne Kimmie Birk godt leve med og købte boligen. Nu har hun brug for mere plads og vil derfor sælge, selvom værdien er langt lavere end ventet.

- Jeg havde ikke lige regnet med, det ville være så meget (den var faldet, red.). Men jeg vidste godt, den ville blive enten dyrere eller billigere, siger Kimmie Birk.

Og fordi andelsboligforeningerne virker som en magnet på de potentielle købere, tror hun også, at lejligheden vil blive solgt.

- Vi er ikke særlig utrygge hos os, fordi folk spørger, om der er nogle ledige lejligheder, og faktisk banker på for at høre, om de kan købe folks andel. Så der er meget rift om dem, siger hun.

Broget marked

Omkring 1.000 af landets 9.000 andelsforeninger har lånt så meget, at gælden er større end den offentlige vurdering af boligen. Det svarer til 21.000 boliger.

Arbejdernes Landsbank vurderer, at omkring 5 procent (450 foreninger) har en kritisk økonomi, fordi de har risikable lån.

Og derfor handler det om at sætte sig grundigt ind i en andelsforenings økonomi, inden man kaster sig ud i et boligkøb. For markedet er broget.

Som at investere i en virksomhed

Det kan få stor indvirkning på privatøkonomien, hvis man køber sig ind i en andelsforening med risikable lån. Det kan betyde, at huslejen stiger, og at andelsværdien falder.

Det sker, fordi andelshavere skal være med til at finansiere gæld og vedligeholdelsesudgifter. Og derfor er det mest fornuftige at få gransket foreningens regnskaber herunder lånetyper og gældsposter, inden et bud bliver givet.

- Vi oplever, at rigtig mange kommer ind i banken og har meget, meget travlt med at få en godkendelse til at låne penge, fordi de føler sig tidspresset. Men en andelslejlighed er faktisk en mere kompliceret størrelse at købe end en ejerlejlighed. Det svarer til, at du køber dig ind i en erhvervslejlighed, siger cheføkonom Lone Kjærdgaard.

I Pengemagasinet på DR1 klokken 21.55 i aften kan du få gode råd til, hvordan du køber en andelslejlighed.