Robotter skal redde danske virksomheder

10.000 danske arbejdspladser er flyttet til udlandet på to år. Nu skal robotter holde dem i Danmark.

Danske virksomheder flytter i stor stil produktion til udlandet. Alene fra 2009 til 2011 outsourcede danske industrivirksomheder hele 10.000 arbejdspladser til udlandet, viser nye tal fra Dansk Industri.

Høje lønninger og lav produktivitet har været medvirkende til at mange danske virksomheder igennem de seneste mange år har flyttet deres produktion til udlandet.

Men det kan robotter og maskiner være med til at ændre på.

Robotter kan holde virksomheder i Danmark

I en undersøgelse fra Syddansk Universitet fra september i år svarer mere end halvdelen af de virksomheder der har outsourcet deres produktion, at øget automatisering kan være med til at fastholde deres produktion i Danmark.

- Det vidner om, at der stadig er mulighed for at have Danmark som produktionsland ved brug af intelligente løsninger, siger professor i entreprenørskab fra Syddansk Universitet, Jan Stentoft Arlbjørn.

Kan konkurrere med lavlønslande med robothjælp

En af de virksomheder, der har valgt at beholde deres produktion i Danmark, er Hardi International fra Falster.

Her er man ikke i tvivl om, at netop industrirobotterne har været med til at fastholde produktionen i Danmark i stedet for udlandet.

- Det har gjort, at vi meget nemmere kan få lavet de samme ting. Ellers ville vi ikke kunne konkurrere med lavlønslandene rundt omkring os, siger produktionsteknisk chef, Rasmus Friis-Vestergaard.

10 procent flere robotter på et år

Mens brugen af tunge maskiner i industrien ikke er ny, så er der sket en markant udvikling i robotterne indenfor de sidste par år. De er blevet bedre og billigere, og det har medført flere robotter på produktionsgulvet.

Ifølge tal fra Dansk Robot Netværk steg antallet af robotter i danske industrivirksomheder med knap 10 procent sidste år.

På kort sigt kan robotternes indtog på fabriksgulvet da også koste visse stillinger. Men på lang sigt vil de selvsamme robotter kræve nye medarbejdere til at styre dem, mener professor Jan Stentoft Arlbjørn.

- Robotterne kan være med til at fastholde arbejdspladser, men også være med til at skabe nye udviklingsorienterede arbejdsopgaver. Og det betyder, at der også skal kompetenceløft ind blandt medarbejderne.

Tillidsmand: Robotter tager ikke arbejde fra os

Hos Hardi International har robotterne heller ikke fjernet arbejdspladser, men nærmere skabt nye. Og blandt de ansatte er der ingen panik over, at robotterne overtager visse dele af arbejdsopgaverne.

- Det er ikke et scenarie, jeg kan genkende, at robotterne tager arbejdet, siger John Werneburg, tillidsmand på Hardi International.

Se hvordan robotterne arbejder på Hardi International i klippet i toppen af artiklen. Tryk på play-ikonet i billedet for at se videoen.

FacebookTwitter