Røget fisk gav ni voksne listeria: Nu trækkes det tilbage

Røget ørred bliver trukket tilbage grundet sygdomsmistanke. To er døde.

Røget ørred solgt i hele landet har givet ni mennesker sygdommen listeria i 2016-2019. (Arkivfoto) (Foto: sØRen Bidstrup /Scanpix © Ritzau Scanpix)

To af de ni patienter, som er blevet smittet med listeria de seneste tre år, er afgået ved døden i løbet af perioden.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har kendskab til, at to personer er døde, i løbet af 30 dage efter de har fået konstateret listeria. Men da det i forvejen er svækkede personer, kan vi ikke sige, om de er døde af eller med listeria, siger Luise Müller, der er epidemiologSSI.

De ni personer er fire kvinder og fem mænd på mellem 52 og 90 år.

De første blev smittet i 2016, og de sidste i begyndelsen af 2019. De havde alle alvorlige sygdomme, som gjorde dem særligt sårbare for at blive smittet med listeria.

Listeriaudbruddet var forårsaget af koldrøgede fiskeprodukter fra Estland.

- Vi har ved at sammenligne listeria hos patienter og i fødevarer kunnet udpege koldrøget laks og ørred som kilde til udbrud og fået mulighed for at fjerne produktet fra hylderne nu, siger Luise Müller.

Flere forskellige produkter

Der er tale om produktet "Vores Koldrøget Røget Ørred", der er solgt i Bilka og Føtex.

Den røgede fisk er produceret af virksomheden "Food With You".

Desuden gælder det produktet "Blue Ocean røget ørred", der er solgt i Meny-butikker i hele Danmark, Min Købmand i Grenaa, Grindsted og Harre samt Spar i Frederiksværk og Løvbjerg i Viborg.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man smider fisken ud eller leverer den tilbage til de butikker, hvor den er købt.

Listeria er en fødevarebåren sygdom. Der er risiko for at få den ved at spise blandt andet skiveskåret kødpålæg og fiskepålæg. Den smitter ikke fra person til person.

- Det kan tage et stykke tid, før listeria manifesterer sig i kroppen. Så vi kan ikke med sikkerhed vide, om der kan være flere smittede, siger Luise Müller.

Der er risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har et svækket immunsystem på grund af en anden alvorlig sygdom eller er gravid.

Symptomerne er blandt andet høj feber, kulderystelser og muskelømhed.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter