Roskilde Bank-sagen: Fængslede Steen Gude taler ud for første gang

Han er blevet kaldt en af finanskrisens hovedbagmænd, ejendomsudvikleren Steen Gude. Men spørger man ham selv, er det langt fra sandheden.

I sagen om Roskilde Bank peger Finansiel Stabilitet på, at Roskilde Bank begik en fejl ved at låne penge ud til især fire ejendomsmatadorer. Blandt andre Steen Gude, som her ses fotograferet et år inden Roskilde Bank gik konkurs. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Steen Gude fik lov til at tage sit eget gulvtæppe med. Og sin yndlingslænestol. Derfor virker den ni kvadratmeter store fængselscelle i Jyderup Statsfængsel næsten hjemlig.

Rundt på væggene har den fallerede ejendomsudvikler hængt billeder af sin familie op, og så en kalender. De seneste 14 måneder har den fået et kryds, så der nu kun er 56 måneder tilbage.

- Ja, det er jo ikke særlig flatterende her, det må man sige. Men sådan endte det altså, siger 53-årige Steen Gude, mens han viser DR’s udsendte rundt.

Ude på gangen er der tumult, fordi to mænd er blevet uenige om, hvis tur det er til at bruge vaskemaskinen.

Roskilde Bank hev mig med ned

Steen Gude er sammen med en række ejendomsmatadorer blevet kaldt finanskrisens bagmænd. Blandt andet bliver han og tre andre storkunder klandret for at have medvirket til Roskilde Banks krak i 2008 på grund af deres to-cifrede millionlån.

Han afsoner nu seks års fængsel for bedrageri, skyldnersvig og skattesvig for mange millioner kroner.

Han har ikke tidligere fortalt sin fulde historie, og hvad der gik galt op til finanskrisen.

Men nu hvor retsopgøret om Roskilde Bank er begyndt i Østre Landsret, er munden kommet på gled. Og Steen Gudes udlægning af forløbet er en helt anden.

- Jeg blev jo sådan set slagtet af Roskilde Bank. Da de gik konkurs, rev de mig med i faldet, siger han.

Autodidakt finanstroldmand

Steen Gude var 20 år om at bygge sit imperium Stones Invest op. Et byggeselskab, som oprindeligt havde specialiseret sig i indretning af butikker, virksomheder og hoteller, men som senere involverede sig i cafédrift, fly- og bådudlejning, møbelsalg, drift af et fodboldakademi og ejendomsudvikling.

Et af de mest kendte projekter, som Steen Gude står bag, er opkøbet af Holmegaard glasværk i 2004. Steen Gude omdannede det til en erhvervspark - og scorede 148 millioner kroner og et ry som autodidakt finanstroldmand.

I det hele taget har Steen Gude altid været meget optaget af at bygge op og udvikle, fortæller han, mens han kigger ud af vinduet, ud på fængslets park.

- Det var aldrig det økonomiske, der var drivkraften. Det var det der med at bygge noget op. Noget, der før var fladt som en pandekage, men som pludselig stod som tegn på succes. Det giver en voldsom selvtilfredsstillelse. Og det har det altid gjort, forklarer Steen Gude.

Men i 2008 traf han en fatal beslutning.

Island-køb gjorde det forbi

Steen Gude besluttede sig for at købe det kriseramte islandske ejendomsselskab Keops Development.

Et køb, der kun kunne lade sig gøre, hvis en bank ville låne finansfyrsten 230 millioner kroner. Det ville Roskilde Bank, som Steen Gude i forvejen havde lånt 600 millioner kroner af, fortæller han.

- Vi sidder til et møde i Roskilde Bank i sommeren 2008 og får deres accept på, at vi må låne 230 millioner, fortæller han og viser referater skrevet af hans advokat, der viser det samme.

Men Roskilde Bank fulgte ikke op på det mundtlige løfte, som Steen Gude mener, han blev givet. Og derfor måtte han efterfølgende trække sit køb af Keops Development tilbage.

- Jeg tog deres ord for gode varer. Jeg vidste godt, at lånet ikke var godkendt af bestyrelsen, men det havde vi set før – det plejede bare at ske efterfølgende. Bare ikke lige der. De løj os direkte op i ansigtet, lyder det fra Steen Gude, som efterfølgende kom i mediernes søgelys.

Jeg ved ikke, om jeg har gjort noget kriminelt

Skriverierne om den tilbagetrukne handel kom på et rigtig skidt tidspunkt for Stones Invest, forklarer Steen Gude.

- Finanskrisen var under opsejling og flere andre banker blev så nervøse, at de ikke længere ville stille penge til rådighed for os, siger han.

Lidt over en måned senere gik Roskilde Bank konkurs og krævede en hurtig tilbagebetaling af erhvervsmandens lån på på flere hundrede millioner kroner.

Det betød enden for Steen Gudes imperium. Den 10. september gik Stones Invest konkurs og efterlod en milliardgæld til investorerne.

Hvor meget af ansvaret tager du på dine skuldre i dag?

- Jamen det er jo mig, der leder koncernen. Så det er i sidste ende mit ansvar. Det er mig, der skal se mig ordentligt for, siger Steen Gude.

I forbindelse med konkursen i Stones Invest er Steen Gude efterfølgende blevet dømt for at have begået skyldnersvig, skattesvig og bedrageri. Derfor sidder han i dag i fængsel.

- Jeg ved ikke, om jeg anerkender, at jeg har gjort noget kriminelt. Jeg har i hvert fald ikke gjort noget bevidst. Men vi må jo bare sige, at der er nogen, der mener, vi ikke har handlet korrekt. Og ja. Så ender man her.

Privatfly til lejet slot i Skotland

Inden Steen Gude gik konkurs, så hans liv helt anderledes glamourøst ud.

Inden Finanskrisen havde ingen hørt om på Skodsborg Strandvej, hvor Steen Gude boede i en arkitekttegnet funkisvilla med udsigt til Øresund. Ejendomsmatadoren med den kringlede hjerne kørte fede biler og havde talrige yachts på havnen i Mallorca tæt på sin feriebolig, og med en årsløn på 3 – 400 millioner kroner var der plads til impulskøb.

Som for eksempel dengang han sad i en lufthavn i foråret 2007 og blev irriteret over, hvor mange penge han tabte ved bare at sidde og vente.

- Jeg tænkte; det må kunne gøres bedre. For det er sådan, mit hoved fungerer. Så jeg købte mit eget fly. Verdens hurtigste på det tidspunkt, og så startede en pilotven og jeg flyudlejningsselskabet Stones Aviation. Det er jo lidt vildt at tænkte på, at man bare kunne sige; ’det gør vi sgu’, siger Steen Gude i fængselscellen.

Et halvt år efter fløj han sine 150 ansatte til Skotland, hvor han havde lejet et slot til deres årlige firmafest.

- Det var en fantastisk weekend. Vi klædte folk ud i 1800-tals tøj og hele skidtet. Det var ret vildt, selvom det var meget lidt i det store regnskab.

Selvom Steen Gude var rig, så var han aldrig mere rig, end at han hele tiden jagtede nye opkøb og nye salg.

Hovedet arbejder på højtryk

Tankegangen har han taget med sig ind i fængslet.

- Når jeg ser ned i træindustrien her i fængslet, så tænker jeg; hvad fanden er det, de laver; hvorfor gør de det på den måde? Det kunne jo gøres meget anderledes, og vi kunne få masser af opgaver ind og give folk uddannelse. Så begynder alle mine tanker at flyve rundt. Sådan er min hjerne skruet sammen, siger Steen Gude og fortsætter:

- Jeg føler, at jeg sidder og spilder min tid her. For der er jo så mange ting, man kan gøre derude, siger han.

Indtil videre har Steen Gude afsonet et år af sine seks års fængsel. Med god opførsel kan han håbe på prøveløsladelse om tre.

Samtidig skal han betale en bøde på 18,5 millioner kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Roskilde Banks daværende direktør, Søren Kaare- Andersen.