Mærsks radioaktive affald

Roskilde siger nej til Mærsk-affald

Borgmesteren i Roskilde vil kæmpe imod forslaget om at flytte 450 ton Mærsk-affald til kommunen.

Nej tak, siger Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) til Mærsks farlige affald. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Danmarks største olievirksomhed Mærsk Oil må finde et andet sted end Roskilde Kommune til sine 450 ton lavradioaktivt affald.

Sådan lyder det fra Roskildes borgmester Joy Mogensen (S), der kalder forslaget om at flytte affaldet til Roskilde ”uansvarligt”.

-Alle de analyser, der er blevet lavet af, hvordan man skal opbevare affald forsvarligt, viser, at Roskilde er det mindst sikre deponeringssted, når det gælder radioaktivt affald, siger Roskilde-borgmesteren Joy Mogensen til DR Nyheder.

Pilen peger på Roskilde Kommune, efter at partiformand Pia Olsen Dyhr fra SF har foreslået, at Mærsks 450 ton radioaktivt affald, der lige nu ligger i Esbjerg, får plads på et såkaldt mellemlager for radioaktivt affald på Risø, som regeringen vil bygge. Men det vil være urimeligt, hvis Roskilde Kommune skal lægge jord til olieindustriens sundhedsfarlige affald, mener byens borgmester.

-Jeg vil gøre mit til, at folketingspolitikerne finder ud af, at det vil være uansvarligt, siger hun til DR Nyheder.

Esbjerg vil af med affaldet

Senest har Esbjergs nyvalgte Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen fortalt, at han vil have Mærsks Oils 450 ton radioaktive affald ud af Esbjerg kommune så hurtigt som muligt.

Mærsk Oil er heller ikke tilfreds med at have voksende mængder radioaktivt affald liggende på en industrigrund i Esbjerg. Ifølge Mærsk Oils chefjurist Allan Vagn Rasmussen overvejer den danske oliegigant derfor at sprøjte de radioaktive affaldsstoffer ned i undergrunden i gamle brønde, som alligevel skal lukkes. Det fremgår af et telefonnotat fra en embedsmand, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Den løsning kan dog møde modstand, forudser fagfolk.

Forskere: Mærsk har en svær sag

-Problemet er, at når man først har hevet det op, så er det affald, og det vil sige, at det skal håndteres som affald, og så er udgangspunktet, at man ikke bare kan putte det tilbage, hvor det kom fra, siger professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet. ((00:34))

Han bakkes op af en anden ekspert.

-Ifølge lovgivningen må man ikke putte radioaktivt norm-affald ned i undergrunden igen. Det vil kræve dispensation, og det vil være højst usædvanligt, hvis Mærsk Oil får det, siger Steffen Foss Hansen, lektor ved DTU.

En alternativ løsning er, at Mærsk Oil eksporterer det radioaktive affald til udlandet. Men også den mulighed kan være problematisk.

-Eksport af affald er faktisk også forbudt. For et af miljø-principperne, som EU-lovgivning bygger på, er, at man skal behandle affald så tæt på kilden som muligt, siger Steffen Foss Hansen og tilføjer:

-Så også her vil Mærsk have behov for dispensation fra den gældende lovgivning.

Embedsmænd spiller nøglerolle

Foruden Mærsk Oil har olieindustriens talerør Olie Gas Danmark kontaktet embedsværket for at få hjælp til placere industriens radioaktive affald et nyt sted. Lobbyorganisationen har bedt om, at der bliver oprettet et ”dialogforum”, hvor olieindustrien i samarbejde med embedsmænd kan finde løsninger for, hvad der skal ske med det omdiskuterede affald.

Foreløbig er der planlagt et møde mellem industrien og embedsmændene i begyndelsen af december.

FAKTA: Sådan gjorde vi

  • I september 2017 spurgte DR Nyheder, hvor Mærsk Oil opbevarer sit radioaktive affald fra Nordsøen. Virksomheden ønskede ikke at oplyse, hvor affaldet lå, eller hvor store mængder det udgjorde.

  • I oktober 2017 fik DR Nyheder aktindsigt i en række dokumenter fra statslige myndigheder. Her fremgik det, hvor og hvordan Mærsk Oil har opbevaret det radioaktive affald, der i dag udgør 450 ton.

  • Af dokumenterne fremgik, at Mærsk Oil i 2015 og 2016 fik påbud fra myndighederne for at håndtere affaldet kritisabelt. Det fremgik også, at Mærsk har brudt en række tidsfrister for oprydningen i 2016 og 2017.

  • Mærsk Oil er i flere omgange blevet spurgt om et interview om forholdene, men ønsker ikke at stille op. Presseafdelingen oplyser, at lovgivningen i dag bliver overholdt.

Facebook
Twitter