Royal Unibrew vil lukke Århus-produktion

Stigende råvarepriser tvinger ølproducenten Royal Unibrew til at optimere og lukke produktionen i Århus. Det siger topchef Poul Møller til DR Penge

Ceres er et dansk bryggeri beliggende centralt i Århus. Det blev grundlagt i 1856 og er opkaldt efter den romerske gudinde for korn og frugtbarhed Ceres. Ved sin grundlæggelse var Ceres Århus ´ syvende bryggeri. Ceres er i dag en del af Royal Unibrew A / S (til 2005 Bryggerigruppen). Ceres har en stærk markedsposition i Italien, Caribien og steder i Afrika. Gammelt emaljeskilt i den Gamle by i Århus. (Foto: Christian Ringbæk © Scanpix)

Stigende råvarepriser tvinger nu Royal Unibrew til at lukke produktionen i Århus. Ølproducenten vil i stedet flytte produktiongen til dets bryggerier i Faxe og Odense. Dermed er 130 stillinger i Århus i fare.

- De stigende råvarepriser gør, at vi er nødt til at optimere produktionen. Vi har brug for at tjene penge, så vi fortsat kan investere i vores vigtige mærker, siger administrerende direktør Poul Møller til DR Penge.

På ølsiden hedder Royal Unibrews mærker; Royal, Ceres, Thor og Albani, mens læskedrikkene hedder Faxe Kondi, Egekilde og Nikoline.

Flytter i år

Royal Unibrew vil flytte produktionen allerede i år. Når lukningen af produktionen er på plads, vil Royal Unibrew sælge sine grunde i Århus.

- Efter en eventuel afvikling af produktionen i Århus forventer Royal Unibrew, at Ceres-grunden kan afhændes med et provenu i størrelsesordenen 600-900 millioner kroner, der vil have væsentlig indflydelse på koncernens resultat før skat og likviditet i takt med salget, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Dermed kan flytningen af produktionen, der ventes at koste cirka 240 millioner kroner, let dækkes ind. Royal Unibrew vil primært investere i bryggeriet i Faxe, hvor selskabet forventer, at det skal ansætte flere medarbejdere allerede i år. Poul Møller oplyser at der er tale om 30 stillinger i Faxe og 20 i Odense, og at nogle af medarbejderne i Århus vil få tilbudt at flytte.

Sparer 30 millioner

Ølproducenten forventer, at flytningen af produktionen vil øge overskuddet med cirka 30 millioner kroner i 2010 og fremover. Men Royal Unibrew vil dog fastholde cirka 60 administrative stillinger i byen. De skal opretholde Ceres-mærkernes aktiviteter og lokale sponsorater og tage sig af salg, marketing, eksport, logistik, indkøb, administration samt fadølsservice og –teknik, skriver Royal Unibrew i dag i en pressemeddelelse.

Royal Unibrew havde for de første ni måneder af 2007 et overskud før skat på 106 millioner kroner. Det var 55 millioner kroner mindre end samme periode året før.

Ledelse vil samarbejde

Royal Unibrews ledelse varslede i dag overfor medarbejderne, at den påtænker at lukke produktionen i Århus.

- Det er aldrig rart at få ubehagelige nyheder, og derfor har det også været vigtigt for mig at møde personligt op for at redegøre for vores planer og svare på spørgsmål til de mulige konsekvenser for de pågældende medarbejdere. Jeg håber, at de kommende forhandlinger kan bidrage til en god løsning, der tilgodeser begge parter, også selv om afskedigelser vil komme på tale, skriver administrerende direktør i Royal Unibrew Poul Møller.

Thor går fri

Det randrusianske Thor-mærke bliver ikke berørt af planerne, samtidig understreger Poul Møller, at det stadig bliver muligt at drikke en Ceres.

- De mærker der bliver produceret i Århus vil blive ved med at eksistere bare produceret i Faxe eller Odense, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk